Društvo

Poučna staza dr. Andrije Štampara privlači u Brodski Drenovac brojne zaljubljenike u prirodu

04-09-2021 • 00:00
Rva

Sredinom kolovoza svečano je otvorena Poučna staza Starac iznad Pleternice, a od danas će brojni planinari i rekreativci moći uživati u edukativnoj šetnji i netaknutoj prirodi obronaka Dilj gore u drenovačkom kraju

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sredinom kolovoza svečano je otvorena Poučna staza Starac iznad Pleternice, a od danas će brojni planinari i rekreativci moći uživati u edukativnoj šetnji i netaknutoj prirodi obronaka Dilj gore u drenovačkom kraju

Sredinom kolovoza svečano je otvorena Poučna staza Starac iznad Pleternice, a od danas će brojni planinari i rekreativci moći uživati u edukativnoj šetnji i netaknutoj prirodi obronaka Dilj gore u drenovačkom kraju.

Poučna staza dr. Andrije Štampara u Brodskom Drenovcu prijepodne je dočekala prve zaljubljenike u prirodu, njih pedesetak, ponajviše iz Planinarskog društva „Zanatlija“ Osijek.

Predsjednik društva Vladimir Pavičić zahvalio je svima na odazivu, te podsjetio da su prošle godine u ovo vrijeme na istom mjestu otvorili Planinarsku obilaznicu „Dr. Andrija Štampar“, s pet kontrolnih točaka i predviđenim obilaskom od četiri sata.

S obzirom na to da nositelji planinarskih obilaznica nastoje barem jednom godišnje organizirati obilazak, u PD „Zanatija“ odlučili su se vezati za 1. rujna 1888., dan kad je u Brodskom Drenovcu rođen Andrija Štampar. Od ove godine planinarska obilaznica dodatno je uređena, a u narednim godinama nakon prolaska epidemioloških mjera, očekuje se veliki broj sudionika i organiziranih dolazaka.

Miran Sivonjić, predsjednik Mjesnog odbora Brodski Drenovac, zahvalio je svima na dolasku, podsjetivši da je Andrija Štampar bio svjetski čovjek, te smatra da su u Brodskom Drenovcu i zaslužili dobiti neke benefite na osnovu njegova imena i ugleda. Započelo je s ovom poučnom stazu, a najveći projekt koji se planira je izgradnja Memorijalnog centra dr. Andrija Štampar u Brodskom Drenovcu.

Zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić izrazio je zadovoljstvo i ponos što su kraj u kojem je rođen Andrija Štampar, te da mogu na temelju njegova imena i nasljedstva graditi i razvijati se. Potvrdio je da se projekt nastavlja s Memorijalnim centrom, koji je u visokoj fazi dovršetka projektne dokumentacije, čijom će se izgradnjom obilježiti njegovo rodno selo.

Na otvaranju poučne staze bila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić, za čijeg su gradonačelničkog mandata započeti svi navedeni projekti. I ona je izrazila zadovoljstvo pozdraviti posjetitelje te im poželjeti dobrodošlicu u Brodski Drenovac i Požeško-slavonsku županiju. Pozvala je goste da uživaju u prirodnim ljepotama Brodskog Drenovca, kao i drugih staza na području županije, gdje će biti također dragi gosti.

Poučna staza dr. Andrije Štampara uređena je kroz sredstva Ruralnog razvoja, vrijedna je gotovo 400 tisuća kuna, a prezentira i promovira korištenje rekreacijskih, zdravstvenih i turističkih funkcija šuma, te prirodne ljepote i krajobraza. Uspostavljena je i uređena poučna staza, postavljeno deset poučnih ploča koje sadrže informacije o dr. Andriji Štamparu, te uređena odmorišta. Poučnu stazu izgradila je požeška tvrtka Presoflex gradnja d.o.o.