Sport

Polusezona iz snova za košarkašice Plamen Požege

20-12-2021 • 18:17
Slavenko Čuljak
Jučerašnjom pobjedom protiv Trešnjevke Plamene su osvojile naslov jesenskog prvaka Premijer ženske lige

Košarkašice Plamen Požege jučer su na najbolji mogući način okončale prvenstvenu polusezonu. U derbiju 11. kola Premijer ženske lige na svom parketu su u posljednjoj minuti napravile preokret i sa 80:79 pobijedile Trešnjevku 2009, izravnog konkurenta u borbi za naslov.

Najefikasnija igračica bila je još jednom Kapinga s 19 poena i 15 skokova, kapetanica Jelena Ivezić postigla je 21 poen, Lana Hrmić imala je 15 poena i 9 skokova, a Kešeljević 16 poena.

Ovom pobjedom košarkašice Plamen Požege su osvojile naslov jesenskog prvaka Premijer ženske lige, najjačeg ranga hrvatske košarke. Nakon utakmice bilo je razloga za slavlje prije blagdanskog odmora, pa smo kratko porazgovarali i s trenerom Vladimirom Englmanom. 

Ovo je za vas bila definitivno polusezona iz snova?

– Izuzetno smo zadovoljni polusezonom. Već nakon nekoliko treninga rekao sam upravi da imam ekipu s izuzetno gadnim karakterima koje je trebalo izmiriti i posložiti u ekipu. Praktično smo zbog toga izgubili dvije utakmice u otvaranju sezone dok nismo bili posloženi. Osim toga iz raznih razloga smo ostali i bez tri igračice iz početnog rostera.

Kako je prvenstvo išlo dalje igrali smo sve kvalitetnije, s tim da se u ovoj zadnjoj utakmici osjetio umor. Imamo malo igračica u rotaciji, igraju svih 40 minuta, i nakon putovanja autobusom u Bugarsku po lošem vremenu vidjelo se to na Kapingi i Ivezić, našim ključnim igračicama. Srećom, pobjedu protiv Trešnjevke donijeli su nam playmakeri gdje imamo rotaciju i možemo odmarati.

Rezultatima možete biti zadovoljni i u regionalnoj WABA ligi, u kojoj ste debitanti…

– U WABA ligi smo nakon prvog kruga sezone ušli u Superligu, iako je bilo priče da ćemo biti kanta za nabijanje. Mi smo, kao i u domaćem prvenstvu, kako je išla liga igrali sve kvalitetnije. Na Kapingi i Ivezić je najveći pritisak i najviše daju, ali moram naglasiti da su nama Griffin i Kešeljević pozitivno iznenađenje.

Tu treba dodati da imamo nesreću da nam u WABA ligi na gostovanjima ne igra Hrmić, s obzirom na to da radi i ne može izostajati s posla, a što bi joj puno značilo jer je vidljivo da tko igra WABA ligu, igra čvršće i agresivnije. Veliki radnik je Laura Bašić koja odrađuje strahovito puno posla na terenu.

Slijedi odmor, no brzo je i nastavak sezone…

– Nema puno odmora jer je nastavak već 5. siječnja, u Banja Luci protiv Orlova igramo WABA ligu, a 15. siječnja se nastavlja prvenstvo kad nam dolazi Šibenik. Velika je gužva u vrhu prvenstva Hrvatske. Uz nas tu su Trešnjevka, Medveščak i Ragusa. Liga je vrlo izjednačena, na svakoj utakmici se trošiš i svatko svakoga može dobiti.

Ovo je najveći prvenstveni uspjeh kluba. Još davne 2003. godine osvojili smo naslov prvog dijela sezone, no nije bilo europskih natjecanja. Englman podsjeća da tada nisu igrali Europu zbog dvadesetak tisuća kuna potrebnih sredstava i sav rad je pao u vodu.

Ovog puta su prije sezone posložili financijsku konstrukciju, no…

– Bojim se da i u ovom trenutku imamo financijskih problema. Mi kad smo ulazili u ligu nismo ušli grlom u jagode. Cijelo vodstvo WABA bilo je u Gradu Požegi i oni su svoj dio napravili. No, po meni je problem nerazumijevanje i valoriziranje ženske košarke od strane Požeškog športskog saveza, koje nije dobro napravljeno.