Društvo

Papuk Special Edition – Park prirode Papuk predstavljen u 26 europskih država

02-09-2021 • 00:00
Rva

Park prirode Papuk definitivno je prilika za razvoj kontinentalnog turizma u cijeloj istočnoj regiji Hrvatske

Park prirode Papuk definitivno je prilika za razvoj kontinentalnog turizma u cijeloj istočnoj regiji Hrvatske

U ožujku prošle godine, u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparkova, trebao je na prostoru Papuka biti održan 45. sastanak Europskih UNESCO geoparkova, sa 160 delegata iz 88 geoparkova iz 26 europskih država, kojima je trebala biti prezentirana sva ljepote Papuka, vrijedni i gostoljubivi ljudi našeg kraja te tradicijski i ukusni lokalni proizvodi.

Pandemija je promijenila planove, pa je tako proveden samo online digitalni sastanak, no kako bi „okusili Papuk“, svim planiranim sudionicima isporučen je prigodan poklon paket lokalnih proizvoda s Papuka – vina, med, pekmezi suveniri i druga posebnosti ovog parka prirode.

5th ENG Digital Forum – Papuk Special Edition održan je u prostoru Gradske knjižnice u Požegi 1. i 2. rujna ove godine, a zainteresirani zaljubljenici u geoparkove i Papuk, mogli su ga pratiti preko linka na Youtube kanalu, dok se sve održavalo u Gradskoj knjižnici Požega, za koju Goran Radonić, stručni voditelj u Parku prirode Papuk, ističe da je bila savršena kulisa za jedan ovakav sastanak.

– Stvarno je sve skupa bilo izvrsno organizirano, s folklornim grupama, sudjelovala je i Glazbena škola Požega, a moja osobna satisfakcija su čestitke koje stižu od kolega diljem Europe. – dodaje Radonić

Ravnatelj Javne ustanove Park prirode Papuk Alen Jurenac ističe da je ovo jedna od posljednjih aktivnosti u sklopu projekta Geopriče UNESCO geoparka kojeg provode.

– Zaista nas veseli odaziv koji je rezultirao ovim sastankom. Nažalost, morali smo to organizirati u digitalnom obliku, na čemu se ovim putem zahvaljujem svim organizatorima. Prekrasno događanje je rezultat rada tima ljudi, koji se zaista trudi provesti što veći broj projekata u Parku prirode Papuk. Ovo je najveći projekt u ovom dijelu Hrvatske, uskoro ga privodimo kraju, a vrhunac će biti skoro otvorenje Geo-info centra u Voćinu. Gotovo da nema geoparka u Europi koji se u ova protekla dva dana nije upoznao s Parkom prirode Papuk i znamenitostima koje nas okružuju, i na to smo ponosni. – zaključio je Jurenac.

Među sudionicima u Požegi bila je Dr. Kristin Rangnes, managerica Gea Norvegica UNESCO Global Geoparka iz Norveške, prvog UNESCO geoparka u nordijskim zemljama, te koordinatorica Europske mreže Geoparkova, koja broji 88 članica.

Njeni dojmovi su više nego dobri.

– Oduševljena sam viđenim. Danas smo imali sastanak, a jučer sam imala priliku obići Geopark i upoznati ostatak tima. Moram reći da je ovo prekrasan kraj, da tim radi vrlo dobro, i uspjeli su kroz dva dana našoj Europskoj mreži Geoparkova prikazati kako to dobro funkcionira ovdje. Geoparkovi nisu samo geologija, i druge stvari ga čine lijepim i video prilozi su to prikazali.  Park prirode Papuk se vrlo dobro razvija, a kad sam vidjela novi Geo-info centar u Voćinu, bila sam ljubomorna. – izjavila je dr. Rangens.

Park prirode Papuk definitivno je prilika za razvoj kontinentalnog turizma u cijeloj istočnoj regiji Hrvatske. Obronci gorja blagorodni su za vinogradarstvo i vinarstvo, priroda je čista i omogućuje ekološku proizvodnju namirnica, smještajni kapaciteti svih kategorija rastu, povećava se izbor suvremenih rekreativnih aktivnosti, nudi se bijeg od urbanog stresnog života, u Velikoj se razvija aquapark priča… Park prirode Papuk može zaista biti zamašnjak cjelovitog razvoja gospodarstva u posrnuloj Slavoniji i to je prilika koju ne smijemo propustiti.