Kultura

Otvorena suvenirnica na Trgu bećarca: Pleternički proizvodi krasit će domove diljem svijeta

21-08-2021 • 00:00
Rva

Iz tjedna u tjedan dopunjuju se turistički sadržaji na području grada Pleternice

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Iz tjedna u tjedan dopunjuju se turistički sadržaji na području grada Pleternice

Iz tjedna u tjedan dopunjuju se turistički sadržaji na području grada Pleternice. Ove subote, uoči Devetnice Gospi od Suza, otvorena je suvenirnica unutar kompleksa na Trgu bećarca.

Ne samo da će ovaj novi prostor nadopuniti mozaik turističke ponude kroz predstavljanje autohtonih proizvoda pleterničkog kraja, nego će postati polazišna informativna ili završna prodajna točka obilaska grada.

Direktorica Poduzetničkog centra Pleternica Barbara Rudež je na današnjem otvorenju istaknula da su dobili prostor u kojemu mogu objediniti lokalnu ponudu.

– Naglasak želimo staviti na „Pleterničku korpu“, jer kroz ovu suvenirnicu ćemo predstavljati lokalne proizvođače. Ovo će biti polazna točka za posjetitelje, ali i domaće stanovništvo, na kojoj mogu dobiti sve informacije vezano uz turističke sadržaje. Pozivam sve posjetitelje u vrijeme Devetnice, da se nakon mise spuste u grad, razgledaju IC Terra Panonica, zabave se na Trgu bećarca i posjete suvenirnicu, koja će  tijekom Devetnice raditi od 14 do 22 sata. – izjavila je Rudež.

Proizvodi „Pleterničke korpe“ dio su ponude suvernice, a riječ je domaćim pleterničkim proizvodima od vina, rakije, meda, lavande… Zadruga je upravo i osnovana s ciljem promocije i prodaje lokalnih domaćih proizvoda i danas broji šesnaest članova, rekla je Monika Maras, upraviteljica Agroturističke zadruge Pleternička korpa.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić podsjeća da Grad Pleternica dugi niz godina radi na tome da ujedini lokalne proizvođače, te kroz formiranje zadruge i ostala udruženja pomogne u stavljanju njihovih proizvoda na tržište.

– Zbog toga mi je izuzetno drago da smo danas otvorili suvenirnicu, koju pripremamo dugi niz godina – od osnivanja zadruge Pleternička korpa, do umrežavanje i edukacije samih članova, koje smo pripremili za nove turističke brojke koje rastu. Ono što svaki turist želi nakon obilaska svih turističkih sadržaja u Pleternici je kupiti suvenir i domaći lokalni proizvod. Upravo je ova suvenirnica polazišna točka te informacijski centar koji će posjetiteljima predložiti što posjetiti, gdje nešto pojesti i kako provesti dan. Ovom suvenirnicom dobili smo zaokružen turistički proizvod, te smo spremni za ono što nas očekuje, a to je otvaranje puno većeg turističkog proizvoda Muzeja bećarca. – najavila je Šarić.

Projekt je započeo u vrijeme dok je bila gradonačelnica, a danas požeško-slavonska županica, Antonija Jozić

– Čestitam svima na ovoj kruni našeg prvog projekta međugranične suradnje Kulturna ruta bećarca i gange. Suvenirnica je trebala biti otvorena ranije, no korona je učinila svoje i godinu dana nakon naše želje da bude otvorena, to se dogodilo danas, uoči Devetnice, kada najveći broj hodočasnika dolazi u Pleternicu. Vjerujem da će se lijepi glas o Pleternici kroz ovih devet dana pronijeti i dalje, kao što se pronosi i glas kroz projekt IC Terra Panonica, jer smo od početka godine do danas imali velik broj učeničkih grupa, zbog čega danas imamo veliki broj posjetitelja koji obilaze interpretacijski centar, Trg bećarca i sve sadržaje. – kazala je županica.

Prije samog otvaranje, proglašena je najljepša okućnica 2021. godine na području grada Pleternice, a ta je titula pripala Mariji Peić iz Sulkovaca.

Prostor suvenirnice je blagoslovio rektor Svetišta Gospe od Suza Antun Ćorković.