Društvo

Otvorena izložba radova „Kreativni i neovisni“

01-12-2021 • 09:44
Tena Protić
Izložba u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je do 15. prosinca 2021. godine, a nalazi se na Odjelu za mlade i multimediju u samom potkrovlju knjižnice.

Povodom obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji traje od 15. studenog do 15. prosinca, u Gradskoj knjižnici Požega organizirana je izložba najboljih radova s natječaja „Kreativni i neovisni“. Natječaj je provelo Županijsko stručno povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga i Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, a bio je otvoren od 16. prosinca 2020. do 23. travnja 2021. godine i namijenjen učenicima od petog do osmog razreda osnovnih škola, te svim učenicima srednjih škola Požeško-slavonske županije.

Učenici su izrađivali plakate, instalacije, fotografije, i jednominutne filmove na temu „Što različite teme čine pojedincu, obitelji i društvu?“, „Imam(o) stav i kažemo NE!“, te prema vlastitom izboru u dogovoru sa mentorom, neka druga tema iz područja ovisnosti ili zaštite mentalnog zdravlja.

Cilj natječaja svake godine je da učenici pokažu znanje i svoj stav prema sredstvima ovisnosti, da se pozitivno dokazuju, da istaknu sposobnosti koje imaju, te da afirmiraju pozitivne i zdrave stavove, te životne odabire.

Navedenim natječajem učenicima se dala mogućnost kreativnog promišljanja o sredstvima ovisnosti, a odabir najboljih radova, te dodjela nagrada održana je u Požeško-slavonskoj županiji 14. lipnja.

Na otvorenju izložbe prisustvovali su zamjenik županice Ferdinand Troha, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević, ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo, te članovi Županijskog stručnog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga.

Ravnateljica Aleksandra Šutalo naglasila je kako je ovo prvi put da se izložba održava u Gradskoj knjižnici Požega.

„Postavili smo izložbu u ovom prostoru Odjela za mlade i multimediju, budući  da se u ovom prostoru dnevno boravi najveći broj mladih. Mislimo da na taj način najbržim putem dopiremo do krajnjih korisnika i da se tako najbrže odašilje poruka u osnovnoj ideji ove akcije.“ – rekla je ravnateljica Šutalo.

Zamjenik županice Ferdinand Troha osvrnuo se na vremena u kojima živimo, te kako je važno održavati ovu borbu i odgovoran način života. Također, naglasio je kako se danas obilježava Međunarodni dan borbe protiv AIDS-a, bolesti usko povezane s ovisnošću.

Izložba u Gradskoj knjižnici Požega otvorena je do 15. prosinca 2021. godine, a nalazi se na Odjelu za mlade i multimediju u samom potkrovlju knjižnice.