Kultura

Otvorena izložba lutaka studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka

25-11-2021 • 19:05
Tena Protić
Otvorena je izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koje će neko vrijeme uljepšavati galeriju „Ciraki“ Gradskog kazališta Požega.

Otvorena je izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, koje će neko vrijeme uljepšavati galeriju „Ciraki“ Gradskog kazališta Požega.

Ravnateljica Valentina Neferović izrazila je svoje zadovoljstvo sa svim dosadašnjim aktivnostima i uspjesima Gradskog kazališta Požega, te je također najavila nadolazeće predstave.

„U ovoj kazališnoj sezoni smo odlučili nastaviti u lutkarskom duhu, a dogovorili smo da ćemo svake godine oko Dana hrvatskog kazališta postaviti jednu ovakvu izložbu. Zaista po broju predstava i posjetitelja tijekom prosinca, mislim da je savršena prilika da najmlađi i odrasli imaju priliku vidjeti ovako nešto u našem gradu. Možda oni najmlađi dobiju neku motivaciju za studij ili nešto slično.“ – rekla je ravnateljica Neferović.

U Gradskom kazalištu Požega priprema se dječja blagdanska predstava Orašar. Također će biti premijera nove predstave za odrasle, a to je „Tena“ Josipa Kozarca, koja se radi u koprodukciji s još četiri kazališta. Idući tjedan, točnije 29. studenog, održat će se gostujuća predstava „Vječno dijete“ kazališta iz Celja u Sloveniji .

„Pokušat ćemo ovim putem uspostaviti suradnju sa Slovenskim kazalištem, u razmjenama predstava, tako da očekujemo kako će njihov dolazak u naše kazalište rezultirati našim odlaskom u njihovo na proljeće.“ – dodala je ravnateljica Valentina Neferović.

Profesorica Ria Trdin s Akademije za umjetnost i kulturu Osijek, za izložbu je rekla kako je to samo su jedan mali dio njihovih radova. Posjetitelji će se na izložbi moći upoznati s raznim vrstama lutaka – ginjolima, zijevalicama, paravanskim lutkama, stolnim lutkama, te marionetama.

„Mi već imamo iskustva suradnje s Požegom, drago mi je da smo se ponovo vratili, svaki rad i iskustvo su bili sjajni. Nadamo se da će ova suradnja donijeti puno beneficija i vama, ali i našim studentima i profesorima koji će moći postavljati svoje radove na pravoj sceni. Posebno mi je drago da već u Požegi imaju već dvije naše studentske predstave, a inače su to projekti nižih godina našeg odsjeka, studenti su radili sjajne projekte koji su se uspješno profesionalizirali.“ – rekla je prof. Trdin.

Studenti Akademije koji izlažu svoje radove su Lucija Reljac, Ivona Čačulović, Petra Mađerić, Ivana Bašić, Sara Baričević, Aleksandra Vukičević, Bruna Nakić, Lorna Kalazić Jelić.

Osim budućih oblikovatelja i lutkarskih tehnologa, na Odsjeku za kreativne tehnologije izučavaju se i budući scenografi i kostimografi. Kroz preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju, studenti se upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama iz sva tri područja jednako, dok na diplomskoj razini izabiru jedan od tri smjera; Lutka, Scenografija ili Kostimografija za kazalište, film i multimediju.

Zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević rekao je kako mu je iznimno drago što je Gradsko kazalište Požega uistinu postalo i zaživjelo kao nastavna baza Akademije za umjetnost i kulturu.

Često kažu da lutka dobije dušu kada joj animator udahne istu kroz pokret i glas, no neke od glavnih odlika njezina karaktera nastaju puno ranije – pri samom njezinom nastanku. Zbog toga je važno naglasiti da studenti prilikom rada na lutkama uz mentorstvo profesora prolaze sve faze procesa – od idejnog oblikovanja lutke i dizajniranja njezinog karaktera, osmišljavanja mehanizama, do izrade svakog njezinog elementa. Dakle, oni su njezini potpuni autori.

Lutke koje se mogu vidjeti na izložbi nastale su pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke 2 te izv. prof. ArtD. Ria Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke 1,2 i 3; a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima – animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost. Osim lutaka, na izložbi se mogu vidjeti i radove nastali na kolegiju Scenskog kiparstva kod doc. art. Dejana Durakovića.