Crna kronika

OPREZ: Od danas ne možete iz Požege u Zagreb autocestom ili u Osijek preko Krndije bez zimske opreme

15-11-2021 • 07:28
Rva
Zimska oprema je obavezna na zimskim dionicama, bila temperatura -20° ili +20°C, a kazne su od 1.000 pa sve do 15.000 kuna

Od danas 15. studenoga obvezna je uporaba zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, na svim motornim vozilima, bez obzira na vremenske uvjete i stanje. I tako sljedećih pet mjeseci, sve do 15. travnja 2022. godine.

Kroz Požeško-slavonsku županiju prolazi jedna državna cesta koja se smatra zimskom dionicom, a to je DC 53 (Granični prijelaz Donji Miholjac – Slavonski Brod). Dionica DC 53 kroz Požeško-slavonsku županiju započinje na vrhu prijevoja preko Krndije iz smjera Našica, nastavlja se preko Vukojevice i Milanluga kroz Čaglin pa Migalovce, te nakon Ruševa izlazi iz Požeško-slavonske županije. Drugim riječima, prelazak Krndije prema Našicama i Osijeku dopušten je samo uz zimsku opremu.

Zimska oprema, naravno, obvezna je na svim cestama kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica, no na zimskim dionicama to pravilo je u sljedećih pet mjeseci neovisno, bila temperatura – 20° ili +20°C.

Zimske dionice su i obje autoceste koje prolaze kroz Slavoniju – A3 prema Zagrebu, te A5 od Osijeka.

Kazne nisu male. Naime, novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom. Za ovaj prekršaj kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave. Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.

Ovdje možete vidjeti Odluku o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj  

Podsjećamo i na odredbu Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojom je propisano da za vrijeme vožnje danju, na motornim vozilima, u razdoblju od 01. studenog do 31. ožujka naredne godine, moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla.