Scena

Održana prva pleternička Ajvarijada – Ocjenom žirija Vlado Drahotusky radi najbolji ajvar!

22-09-2021 • 00:00
Rva

Respektabilnih 19 uzoraka ajvara predano je na današnju 1. po redu Ajvarijadu Pleterničke tržnice.

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Respektabilnih 19 uzoraka ajvara predano je na današnju 1. po redu Ajvarijadu Pleterničke tržnice.

Respektabilnih 19 uzoraka ajvara predano je na današnju 1. po redu Ajvarijadu Pleterničke tržnice. Nova je to mini-manifestacija s ciljem prezentiranja lokalnih proizvoda domaćih proizvođača. U jakoj konkurenciji, kako sam žiri navodi, nagradu je odnio OPG Drahotusky, inače stalni prodavač na tržnici u Pleternici.

– Najviše veseli kada ideja koju prezentiramo ljudima padne na plodno tlo, tako je i sa današnjom Ajvarijadom gdje smo dobili 19 uzoraka na ocjenu što nas je uistinu iznenadilo i razveselilo. Ono što je cilj cijele ove priče je prezentacija i rast i razvoj naših poljoprivrednika – istaknula je Marija Šarić, gradonačelnica Pleternice prilikom dodjele nagrade.

Upitan za tajnu dobrog ajvara Drahotusky ne skriva ništa. – Paprika je kuhana, a u ajvaru ima i patliđana, bijelog luka, malo soli, šećera i octa. A tajna? Treba ga dobro upržiti. Mi smo, recimo, imali 30 kilograma očišćene paprike i to se kuhalo dva, dva i pol sata uz neprestano miješanje. Ulje se ne dodaje odjednom nego postepeno i mora se paziti da na kraju ne ostane ulja – pojašnjava.

Tržnica ne staje sa svojim aktivnostima te nakon Kukuruzijade i Ajvarijade, najavljuje novu manifestaciju. – Moram priznati da imamo jednu prekrasnu suradnju s našim proizvođačima i veseli me što nam se javljaju i novi ljudi. Upravo kroz ovakve aktivnosti želimo povezati sve nas i tako zajedno ojačati. Već sada možemo najaviti jednu slatku manifestaciju koja će se također održati ovdje, a to je Pekmezijada – ističe Ana Katić.

Kako bi i publika bila aktivno uključena u samo ocjenjivanje, omogućeno im je da kušaju i daju svoj sud za najbolji ajvar po glasovima publike. Tu, važnu pobjedu odnijela je Ružica Ognjenčić sa svojim, kako sama kaže malo ljutkastim ajvarom.