Društvo

Obilježen “Dan palčića” – Međunarodni dan prijevremeno rođene djece

17-11-2021 • 23:15
Tena Protić
Ljubičasta boja postala je simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja, jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost, što dobro opisuje ove male borce.

Trg svete Terezije Avilske zasjao je danas u ljubičastoj boji povodom obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju čime je Grad Požega i ove godine podržao prijevremeno rođenu djecu i njihove roditelje. U organizaciji Gradskog kazališta Požega odigrana je predstava za djecu „Palčica“ iz programa „Drvo bajki“, dok se Gradski vrtić Požega pobrinuo za topli napitak i slastice za mališane.

Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju prvi je put obilježen 17. studenog 2011. godine kao suradnja zaklade March of Dimes (SAD), Europske zaklade za brigu o novorođenčadi koja predstavlja roditelje 20 europskih zemalja, zaklade Little Big Souls International (Afrika) i Nacionalne zaklade za prijevremeno rođenu djecu (Australija).

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2.600 novorođenčadi odnosno oko 7 % živorođenih, ali je važno napomenuti da je taj udio u zadnjih nekoliko godina u neprekidnom porastu. Nedonoščad ili prijevremeno rođena djeca u Hrvatskoj su dobila naziv bebe “Palčići” zbog svoje veličine. Nedonoščad ili bebe Palčići su sve bebe rođene prije 37. tjedna trudnoće.

Ljubičasta boja postala je simbol Svjetskog dana prijevremenog rođenja, jer u vizualnom identitetu predstavlja osjetljivost i iznimnost, što dobro opisuje ove male borce.

Prema medicini zasnovanoj na dokazima i stručno preporučenom modelu regionalne organizacije perinatalne zaštite, rađanje djece niske porodne težine, a posebice vrlo niske (ispod 1.500 g) i izrazito niske porodne težine (ispod 1.000 g), trebalo bi se provoditi u rodilištima s jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja. Preživljavanje i daljnji ishod liječenja tijekom novorođenačkog i postnovorođenačkog razdoblja ove skupine novorođenčadi uvelike ovisi o dostupnosti posebno educiranih stručnjaka, potrebnim prostornim uvjetima i opremi.

Roditelji smiju i trebaju dobiti objektivne i potpune informacije o svim mogućim zdravstvenim posljedicama i ishodima prijevremeno rođene djece, a savjeti stručnjaka i podrška zajednice su od posebne važnosti za razvoj i unapređenje kvalitete života nedonoščadi.

Svojim dolaskom podršku događaju dali su i zamjenik gradonačelnika Požege dr.sc. Borislav Miličević te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Maja Petrović.

Izvor: pozega.hr