Društvo

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Požeško-slavonske županije i 30. obljetnica oslobođenja požeške vojarne

17-09-2021 • 00:00
Rva

Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade te prigodnom svečanošću u Vojarni 123. brigade obilježena je 30 godišnjica oslobođenja požeške vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade te prigodnom svečanošću u Vojarni 123. brigade obilježena je 30 godišnjica oslobođenja požeške vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije

Polaganjem vijenaca uz spomenik poginulim braniteljima na Trgu 123. brigade te prigodnom svečanošću u Vojarni 123. brigade obilježena je 30 godišnjica oslobođenja požeške vojarne i Dan hrvatskih branitelja Požeško – slavonske županije. Dan je to kada se prisjećamo 17. rujna 1991. godine kada je, nakon četiri dana opsade, oslobođena vojarna u Požegi. Bezbroj je razloga za dostojanstvenu proslavu i sjećanje na dane ponosa i slave jer, rečeno je ovom prilikom, branitelji Požeško-slavonske županije imaju posebno mjesto u povijesti moderne hrvatske države.

Program je počeo polaganjem vijenaca na Trgu 123. brigade kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Vijence su položili predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, izaslanik ministra obrane Ivan Jušić i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, saborska zastupnica Martina Vlašić Iljkić, požeško – slavonska županica Antonija Jozić sa suradnicima, gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić sa zamjenikom dr.sc. Borislavom Miličevićem i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Požege Matejom Begićem, zatim čelnici gradova i općina s područja županije, a počast su odali i predstavnici vojarne 123. brigade HV na čelu sa zapovjednikom Miroslavom Zelenikom, predstavnici Policijske uprave požeško-slavonske te predstavnici Područnog odsjeka za poslove obrane Požega.

Na svečanosti održanoj u krugu vojarne prigodnim riječima obratili su se voditelj Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Požeško-slavonske županije Krešimir Pavelić i zapovjednik vojarne 123. brigade HV pukovnik Miroslav Zelenika.

U ime Grada Požege okupljenima se obratio gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.

– Na požeškom Trgu 123. brigade prisjetili smo se danas poginulih hrvatskih branitelja, svih branitelja i toga vremena – vremena ponosa u kojem je osobito na današnji dan Požega i Hrvatska pokazala da nije cilj nikoga ubiti, raniti, poniziti. Na jedan doista civiliziran, proeuropski način ovo mjesto je iz kasarne preraslo u vojarnu i zavijorio je hrvatski stijeg. Stratezi obrane Požege i Požeštine iz toga vremena imaju ogromnu zaslugu za takav način na koji je sve završilo. I to je odredilo situaciju u Požegi i Požeštini tijekom Domovinskog rata. Zato svima sretan današnji dan, nemojmo ga nikada zaboraviti i prisjetimo se svake godine svih hrvatskih branitelja, osobito onih koji više nisu među nama. – rekao je gradonačelnik.

Riječi zahvale i čestitku uputila je i požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

– Naša je dužnosti obveza čuvati spomen na te dane ponosa i slave, prisjećati se svih onih koji su 90- tih godina prošlog stoljeća imali hrabrosti, odvažnosti, ustrajnosti staviti sebe na raspolaganje domovini. S posebnim pijetetom prisjećamo se i prisjećajmo se svih onih koji su svoje živote utkali u temelje suverene i neovisne Republike Hrvatske. Zahvala svim onim znanim i neznanim braniteljima koji su u vjeri da mogu ostvariti tisućljetni hrvatski san stali u obranu naše domovine – budimo ponosni na te dane. Na današnji dan, Dan branitelja Požeško – slavonske županije, pozivam sve na zajedništvo i ustrajni rad u ostvarenju Hrvatske kakvu su sanjali i kakvu sanjaju naši hrvatski branitelji. To je obveza svih nas koji baštinimo današnju slobodu i neovisnost – to smo vam dužni!” rekla je županica.

Čestitke su uputili i izaslanik ministra branitelja Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć te izaslanik ministra obrane Ivan Jušić, ravnatelj Uprave za ljudske potencijale, a u kulturno-umjetničkom dijelu programa nastupili su članovi KUD-a Bektež.