Društvo

„MULTIPLA SKLEROZA-BOLEST S TISUĆU LICA!“

23-09-2021 • 00:00
Rva

Društvo multiple skleroze Požeško -slavonske županije  od danas do 25.09.  obilježava je NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna.

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna.

Društvo multiple skleroze Požeško -slavonske županije  od danas do 25.09.  obilježava je NACIONALNI DAN MULTIPLE SKLEROZE pod nazivom :” Multipla skleroza – bolest s tisuću lica! ”

Organiziran je prigodni štand sa rukotvorinama koje su nastale u sklopu radno-terapeutskih aktivnosti organiziranih u sklopu društvenog centra za rekreaciju i rehabilitaciju osoba s invaliditetom, :“Most Suradnje“ u iznosu od 1.984.218,95 kuna. Ovo je prvi centar ovakbog oblika za osobe s invaliditetom u zajednici.

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života, uzrok bolesti nije poznat, a žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca.

Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika.

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu. Ove godine Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se virtual no, ali i održavanjem MS Vikenda uživo.