Društvo

Medena priča jedne slastičarke iz Brestovca

22-11-2021 • 08:33
Tena Protić
Dosadašnje iskustvo sa vlastitim slastičarskim obrtom Mariela opisuje kao pozitivno, te kaže kako je tu puno odricanja, najviše u privatnom životu, ali je zadovoljna jer svaki dan radi ono što voli.

Mariela je rođena u Austriji, tamo je završila srednju školu za slastičarstvo i kuharstvo, a naposljetku se ipak 2015. godine vratila u Brestovac i otvorila slastičarski obrt Medeno Srce.

Dosadašnje iskustvo sa vlastitim slastičarskim obrtom Mariela opisuje kao pozitivno, te kaže kako je tu puno odricanja, najviše u privatnom životu, ali je zadovoljna jer svaki dan radi ono što voli.

„Kada sam imala 12 godina, već sam znala da ću postati slastičarka i da ću se vratiti u Hrvatsku. I tako sam krenula tom smjeru. I ako su se moji tadašnji profesori hvatali za glavu i čudili se, kako netko tko ima prosjek od 5.0 ide za slastičara, mene to nije zanimalo. Tvrdoglava kakva jesam, pošla sam svojim putem, i tako korak po korak završila školu za slastičara, pa za kuhara, pa majstorski ispit za slastičara i na kraju postala još diplomirana dijetalna kuharica. Iskustvo sam skupljala po raznim hotelima s pet zvjezdica i slastičarnama dok se nisam odlučila vratiti u Brestovac.“

Za sebe kaže kako voli praviti sve slastice, nema toga što ne voli raditi i pripremati, osim možda palačinki.

„Najviše mi dolaze mušterije sa idejama koje su našli na internetu, ali najsretnija sam kada mi daju mogućnost da sama budem kreativna. Najviše na svijetu volim raditi i ukrašavati torte, posebno mladenačke torte, i dok mi mladenci pričaju o torti kakvu bi željeli, ja u glavi već imam viziju te torte. Ako ne bude takva, kakvu viziju sam imala, ja ću uložiti još dva, tri sata rada da to postignem. Najveću tortu sam napravila u hotelu s 5 zvjezdica za jedne velike svatove, koja je u promjeru imala jedan metar i imala šest katova.“

Mariela također pravi i dijetalne kolače, kolače za osobe koje ne smiju konzumirati puno šećera, kolače za osobe sa alergijama na određene proizvode. Njeni kolači i torte imaju HACAP certifikat i vrlo strogu kontrolu namirnica, a također su većinom iz domaćeg uzgoja.

„Kod svih naših kolača prevladava okus slatkoga, kod mene ne, svaki kolač mora imati svoju specifičnu aromu, po kojoj je prepoznatljiv, a slatkoća je u drugom planu. Ja zapravo pravim zdrave kolače, zdrave slastice koje svi mogu jesti. U kolače stavljam samo prirodne namirnice, sve pekmeze smo napravili iz svoga voćnjaka s voćem koje nije tretirano pesticidima. Stavljam svoje orahe, svoje šljive, i sve ostalo voće, a ne stavljam nikakve aditive niti konzervanse.“

„Mislim da ljudi sve vise i vise obraćaju pažnju na domaće proizvode, jer znaju da dobiju kvalitetu, znaju od kuda dolazi proizvod, a naravno se to osjeti i u okusu.“

Za sezonu koja je bila u pandemiji, točnije 2020. godinu, kaže kako se nije ništa znalo, svatovi i sve je bilo odgođeno. No, 2021. godina je bila puno bolja, skoro kao i 2019. godina, iz razloga što ljudi nisu htjeli gubiti vrijeme u čekanju novih iznenadnih mjera i otkazivanja svadbi, pa su se održale u velikom broju.

Bliži nam se vrijeme božićnih blagdana, Mariela nije mogla odabrati samo jedan neizbježni kolači za blagdanski stol, pa je nabrojala nekoliko.

„Vanilin kiflice, cimtove zvijezdice, medenjaci, mađarica. Svatko tko mene zna, zna da mene hvata božićna groznica već krajem listopada. I da sam taj „božićni freak“ koja pjevuši božićne pjesmice od jutra do sutra.

„Ali kada krenemo sa keksićima, pa kada se širi miris cimeta, klinčića. Kada sve dobije taj čarobni stih, grad se kiti lampicama, božićne pjesmice se čuju svugdje, krenu pripreme za božićne blagdane, pije se kuhano vino, pa još kad padne malo snijega…

Iako je to i malo stresan period, trebaju ispeći veliku količinu keksića, za mene je to najljepši dio godine i svake godine jedva čekam da krenem sa božićnim kolačima.“

Za kraj vam ostavljamo jedan tradicionalni recept za vanilin kiflice, bez kojih je nemoguće zamisliti božićne blagdane.

Sastojci:
250 grama glatkog brašna
50 grama oštrog brašna
200 grama maslaca
100 grama mljevenih oraha
70 grama šećera
1 jaje
1 vanilin šećer
šećer u prahu za posipanje

 Priprema:
1. Pjenasto umutite šećer i jaje, dodajte maslac i miješajte dok ne dobijete finu smjesu.

2. Prosijajte obje vrste brašna i dodajte u smjesu, kao i mljevene orahe.

3. Rukom izradite tijesto.

4. Stavite smjesu na hlađenje u hladnjak na oko 30 minuta.

5. Prstima otkinite komadiće tijesta, pa ih oblikujte u kiflice.

6. Stavite u na lim koji ste prekrili papirom za pečenje pa pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 Celzijevih stupnjeva oko 10 minuta.

7. Tople kiflice uvaljajte u šećer u prahu kojem ste dodali jedan vanilin šećer.

8. Ostavite da se ohlade do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

Fotografije: Facebook Medeno srce