Kultura

Izložba lutaka u galeriji “Ciraki”

24-11-2021 • 11:22
Tena Protić
Otvorenje izložbe je 25. studenoga 2021. godine s početkom u 17 sati, galerija „Ciraki“ u Gradskom kazalištu Požega.

Izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, neko će vrijeme uljepšavati galeriju „Ciraki“ Gradskog kazališta Požega. Radovi koje ćete moći vidjeti na izložbi samo su jedan mali prozor u njihov svijet. Posjetitelji će se na izložbi moći upoznati s raznim vrstama lutaka – ginjolima, zijevalicama, paravanskim lutkama, stolnim lutkama, te marionetama.

Često kažu da lutka dobije dušu kada joj animator udahne istu kroz pokret i glas, no neke od glavnih odlika njezina karaktera nastaju puno ranije – pri samom njezinom nastanku. Zbog toga je važno naglasiti da studenti prilikom rada na lutkama uz mentorstvo profesora prolaze sve faze procesa – od idejnog oblikovanja lutke i dizajniranja njezinog karaktera, osmišljavanja mehanizama, do izrade svakog njezinog elementa. Dakle, oni su njezini potpuni autori.

Osim budućih oblikovatelja i lutkarskih tehnologa, na Odsjeku za kreativne tehnologije izučavaju se i budući scenografi i kostimografi. Kroz preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju, studenti se upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama iz sva tri područja jednako, dok na diplomskoj razini izabiru jedan od tri smjera; Lutka, Scenografija ili Kostimografija za kazalište, film i multimediju.

Lutke koje ćete moći vidjeti na izložbi nastale su pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke 2 te izv. prof. ArtD. Ria Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke 1,2 i 3; a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima – animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost.

Osim lutaka, moći ćete vidjeti i radove nastale na kolegiju Scenskog kiparstva kod doc. art. Dejana Durakovića.

Studenti koji izlažu svoje radove su Lucija Reljac, Ivona Čačulović, Petra Mađerić, Ivana Bašić, Sara Baričević, Aleksandra Vukičević, Bruna Nakić, Lorna Kalazić Jelić

Otvorenje izložbe je 25. studenoga 2021. godine s početkom u 17 sati, galerija „Ciraki“ u Gradskom kazalištu Požega.