Kultura

Iz drugog pokušaja održan 29. hrvatski festival jednominutnih filmova

10-07-2021 • 00:00
Rva

Sinoć je u sklopu 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova u požeškom Gradskom kazalištu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, prikazano 60 jednominutnih filmova od 439 pristiglih ove godine iz 42 zemlje svijeta, s tri nove države, Afganistanom Ganom i Salvadorom

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Sinoć je u sklopu 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova u požeškom Gradskom kazalištu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, prikazano 60 jednominutnih filmova od 439 pristiglih ove godine iz 42 zemlje svijeta, s tri nove države, Afganistanom Ganom i Salvadorom

Sinoć je u sklopu 29. hrvatskog festivala jednominutnih filmova u požeškom Gradskom kazalištu, uz pridržavanje epidemioloških mjera, prikazano 60 jednominutnih filmova od 439 pristiglih ove godine iz 42 zemlje svijeta, s tri nove države, Afganistanom Ganom i Salvadorom.

Filmove je odabrao ocjenjivački sud  u sastavu: Stanimir Trifonov iz Bugarske, Alen Drljević iz Bosne i Hercegovine, te Đelo Hadžiselimović, Zvonimir Rumbolt i Zvonimir Karakatić iz Hrvatske.

Obraćajući se nazočnim posjetiteljima, predsjednik priređivačkog odbora i direktor Festivala Željko Balog napomenuo je kako se  prošle godine tek iz trećeg pokušaja uspjelo prikazati službeni program, a ove godine iz drugog pokušaja.

– Nadam se da ćemo sljedeće godine primjereno proslaviti 30. obljetnicu ovoga festivala, koji je najstarija međunarodna  filmska organizacija utemeljena u Republici Hrvatskoj, a time je Požega dospjela na filmsku kartu svijeta te postala svjetski centar jednominutnih filmova. Za to su zaslužni brojni autori iz 93 strane zemlje sa svih kontinenata, među kojima su i autori iz Hrvatske. Osim njih, svakako su zaslužni i moji suradnici koji rade na pripremanju festivala s velikim entuzijazmom i ljubavlju za film i naš grad. Zahvaljujem svakako svima koji održavaju ovaj festival, a najviše Hrvatskom audiovizualnom centru, Požeško-slavonskoj županiji i Gradu Požegi. Minuta je kratka, no jednominutni film je čudo u koji stanu nevjerojatne priče, ideje i poruke. – kazao je Željko Balog.

Pozdravljajući nazočne sudionike službenog programa, zamjenik županice Ferdinand Troha je čestitao organizatorima.

– Naša  popularna 29. požeška minuta je uistinu nešto po čemu se ovaj grad i ovaj kraj poznaju i prepoznaju u Hrvatskoj, a i šire. Korona, tuča i nevrijeme možda su vas malo omeli, no nisu vas uspjeli zaustaviti. Nadam se da će se ova tradicija nastaviti te da će zaživjeti još snažnije – poručio je zamjenik županice.

Obraćajući se posljednji okupljenima, zamjenik požeškoga gradonačelnika dr.sc. Borislav Miličević pozdravio je sve nazočne u svoje ime, u ime gradonačelnika i Grada Požege, kao pokrovitelja Festivala.

– Naši dragi organizatori i autori filmova danas su nam omogućili da uživamo u ovom festivalu jednominutnih filmova koji ima kontinuitet 29 godina, s velikim izazovima. To što se dogodilo ove godine, ne ponovilo se više nikad, a uistinu se nadam da ćemo svečani 30. festival odraditi u puno pozitivnijoj i raznovrsnijoj atmosferi. Zahvaljujem organizatorima i  svim autorima, a čestitam svim nagrađenima te pozivam sve vas na sljedeći, jubilarni 30. hrvatski festival jednominutnih filmova u Požegu – kazao je gradonačelnikov zamjenik.

Treba napomenuti kako je podjela nagrada obavljena prije dva tjedna bez projekcije filmova, koja je tada odgođena zbog olujnog nevremena. Grand Prix je pripao filmu Oni su danas…, bosanskohercegovačkog autora Zorana Čatića (skulptura Požeške bolte i plaketa). Zlatna plaketa dodijeljena je filmu Misija Covid-19, autora Petera Vadocza iz Mađarske, srebrna filmu Redleaf-Zamieszanie, Artura Czerwinskog iz Poljske, a brončanu plaketu dobio je Red bull protiv alkohola, autora Jana Kuske iz Slovačke. Medalja UNICA-e pripala je filmu Moj način (My Way), autora Raše Stanišića iz Srbije.

Uz prvu, drugu i treću nagradu dodijeljena je plaketa Rudinske glave i slika suvremenih hrvatskih slikara. Ove godine, zbog epidemioloških mjera i nastalih okolnosti, nije bilo nagrade publike.