Kultura

IC Muzej bećarca u Pleternici – od iduće godine nezaobilazna turistička točka ovog dijela Slavonije

02-07-2021 • 00:00
Rva

Ovaj projekt je od velike važnosti za grad Pleternicu, ali i turističku ponudu Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Ovaj projekt je od velike važnosti za grad Pleternicu, ali i turističku ponudu Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije

Građevinski radovi na drugoj fazi projekta izgradnje Interpretacijskog centra Muzej bećarca u Pleternici vrijedni oko 8 milijuna kuna započeli su u ožujku ove godine i trebali bi biti gotovi tijekom ljetnih mjeseci. Ovaj projekt od velike važnosti za grad Pleternicu, ali i turističku ponudu Požeško-slavonske županije i cijele Slavonije, obišli su jutros požeško-slavonska županica Antonija Jozić i gradonačelnica Pleternice Marija Šarić sa suradnicima te predstavnicima izvođača radova tvrtke Presoflex gradnja d.o.o..

Nakon infrastrukturnog opremanja muzeja, slijedi izrada postava vrijedna oko 11 milijuna kuna, a u Gradu se optimistično nadaju da bi do kraja godine muzej mogao biti otvoren za posjetitelje. Muzej bećarca bit će suvremeni muzej koji će koristiti moderne tehnike za predstavljanje tradicionalne baštine. Ukupna površina muzeja bit će 1.400 četvornih metara. Radovi se financiraju kroz projekt Svijet graševine vrijedan gotovo 66 milijuna kuna.

Gradonačelnica Šarić najavljuje da se uskoro u susjednom prostoru na Trgu bećarca otvara suvenirnica, gdje će se nuditi tradicionalni proizvodi – od suvenira koji će prezentirati lokalnu kulturnu baštinu, do domaćih proizvoda pleterničkog kraja.

Županica Jozić ističe da je Svijet graševine, uz aglomeracije, najveći projekt u županiji. Osim Interpretacijskog centra u Pleternici, obuhvaća i modernizaciju i opremanje Spahijskog podruma u Pakracu. Kroz projekt će se provesti edukacije i stručna usavršavanja te uspostaviti upravljačka struktura koja će upravljati centrima i posjetiteljima te promovirati novi brend Svijeta graševine.

Prijavitelj projekta je Grad Pakrac, a partneri su Grad Pleternica, Požeško-slavonska županija, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac, TZ Požeško-slavonske županije te Javna ustanova Pleternica.