Scena

Hrvatski chef 2021. godine Tvrtko Šakota: Moje obje bake i mama su iz Požege!

18-11-2021 • 09:00
Slavenko Čuljak
„Nema nas puno, ali smo dobro raspoređeni“, stara je uzrečica naših krajeva

„Nema nas puno, ali smo dobro raspoređeni“, stara je uzrečica naših krajeva. I doista, svako malo otkrije se netko uspješan s porijeklom iz Požeštine. Tako je malo tko znao da su majka i obje bake Tvrtka Šakote, hrvatskog chefa godine 2021. u izboru Dobrih restorana – iz Požege!

Njegov kultni restoran Nav u Masarykovoj, otvoren 2018. godine, pretvorio se u obaveznu destinaciju domaćih i inozemnih gostiju u potrazi za drukčijim pristupom hrani. U tom jedinstvenom restoranu u centru Zagreba već treću godinu promovira izvornu domaću namirnicu, prezentiranu kroz mala remek djela. Tvrdi da mu treba samo dvanaestero gostiju dnevno koje njegova mikroekipa od troje ljudi u kuhinji uspijeva namiriti, i više ih niti ne želi. Ni gostiju ni ekipe. Tvrtko Šakota je tako postao pravi domaći ekskluzivni chef kod kojeg nije lako uvijek naći slobodan stol, ali oni koji poznaju njegov rad znaju da ga vrijedi čekati.

Dvanaest sljedova će chef Tvrtko Šakota 26. studenog kuhati u Navu, kao posvetu kutjevačkom vinaru Ivanu Enjingiju, piše Kult plave kamenice. Ta večer za Šakotu ima i posebnu osobnu vrijednost. “Neće to biti obična vinska večera,” objašnjava Šakota, “Bit će to moj hommage Ivanu Enjingiju, ali i mom djetinjstvu. Moje obje bake i mama su iz Požege.”, otkrio je Šakota.

Iako su živjeli vrlo blizu, Enjingi je redovito posjećivao obitelj koja je živjela u kući do Šakotine, najbolji hrvatski chef i legendarni vinar upoznali su se tek prije nekoliko dana u Kutjevu. Iz tog je susreta nastala ideja o Enjingijevoj večeri u Navu.