Kultura

HPD “Sokolovac” Požega revitalizirao biblioteku “Papuk”

11-12-2021 • 07:36
Rva
Na svojoj posljednjoj sjednici Upravni odbor HPD "Sokolovac" Požega je donio odluku da se ponovno pokrene, odnosno, revitalizira biblioteka "Papuk"

Na svojoj posljednjoj sjednici Upravni odbor HPD “Sokolovac” Požega je donio odluku da se ponovno pokrene, odnosno, revitalizira biblioteka “Papuk”.

Navedena je osnovana  davne 1984. godine u idejnoj i autorskoj produkciji pokojnog Ivana Jakovine, novinara, knjižničara, publiciste i planinara, inače idejnog začetnika najveće planinarske manifestacije u Hrvatskoj – “Papučki jaglaci”.

U svojoj bogatoj povijesti s ponosom se mogu istaći brojna tiskana izdanja Biblioteke „Papuk“ – HPD „Sokolovac“  Požega poznatih Požežana i planinara. U navedenom posebno se ističu “Ljepote krajolika Požeškog gorja” Antuna Petkovića, “Duge brazde” Milana Kaučića, “Zapisi iz Požeškog kraja” i “Stoljeće Požeškog planinarstva” Rudolfa Helija, “Kilimanjaro, Kilimanjaro” i “Požeško planinarstvo” dr. Antuna Lovrića te “Kad se digne kuka i motika” Ivan Jakovine.

Sva navedena djela ostavila su dubok trag u povijesnoj pisanoj riječi Požeške kotline i zavičaju u kojemu živimo kao trajni spomenik. Za novoga urednika biblioteke “Papuk” imenovan je Požežanin Vjekoslav Kramberger. Član je HPD “Sokolovac” od 2003 godine, studirao je arheologiju u Zadru te završio Speleološku školu 2007. godine. Bavi se numizmatikom i faleristikom, po čemu ga mnogi znaju, te skupljanjem starih i rijetkih knjiga. Piše stručne numizmatičke članke, članke iz požeške prošlosti te je stalni suradnik časopisa Hrvatski planinar gdje ima mjesečnu rubriku Planinarska faleristika.

Cilj Biblioteke je tiskati izdanja planinara koji pišu književne, putopisne, povijesne i slične naslove te razglednice i druge tiskarske sadržaje. Uskoro će se raspisati zanimljiv natječaj, a navedenim aktivnostima žele popularizirati planinarenje među građanima te zadržati status  jednog od stožernih planinarskih društava u Hrvatskoj. U budućnosti očekuju i nadaju se pomoći lokalne zajednice kako bi zadržali izdavačku djelatnost te doprinijeli baštinjenju pisane riječi, izjavio je predsjednik društva Bruno Horvat.