Društvo

HPD Gojzerica u posjetu Kuli Gračanici

22-11-2021 • 07:37
Rva
Gojzerice su se ovog vikenda uputile na jedan lagan, poučan i zanimljiv izlet na Požešku goru. Posjetili su Kulu Gračanicu, jednu od najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda na obližnjem gorju.

Gojzerice su se ovog vikenda uputile na jedan lagan, poučan i zanimljiv izlet na Požešku goru. Posjetili su Kulu Gračanicu, jednu od najočuvanijih srednjovjekovnih utvrda na obližnjem gorju. Naime ovu utvrdu su izgradili hrvatski plemići negdje u 14. ili 15. stoljeću, u svrhu zaštite od Turskih provala na ovo područje Slavonije. Koliki je bio stvarni učinak zaštite vjerojatno nećemo nikad saznati, pošto su Turci već polovicom 16. stoljeća zaposjeli Slavoniju i uništili većinu izgrađenih utvrda.  Tijekom njihove vladavine koja je trajala nešto manje od 150 godina, ipak su dio tih utvrda obnovili u svrhu smještaja vlastitih vojnih posada. Kula Gračanica doživjela je obnovu u širem smislu tijekom zadnjeg desetljeća, te je od tada zasjala punim sjajem podsjećajući na slavnu hrvatsku prošlost.

Do ovog povijesnog lokaliteta stiže se od Baćindola, od kapelice Sv. Marije Magdalene u središtu sela. Prvo se kreće poljskim putem koji poslije prelazi u šumski put, a na kraju sve završava uskom planinarskom stazom koja ide trasom SPP-a. Vodič Vinko Aladrović izlet je započeo standardnim vodičkim upoznavanjem i kratkim ali sadržajnim opisom izleta. Cijeli uspon trajao je nepunih sat vremena, tako da je ostalo puno više prostora za uživanje u divnom sunčanom danu. Prvo je slijedio obilazak cijelog lokaliteta uz upoznavanje s povijesnim podacima, a nastavilo se hvatanjem dobrih kadrova i fotografiranjem. Na kraju je sve završilo druženjem uz vatricu, te pripremanjem i konzumiranjem slasnih proizvoda nedavnih slavonskih kolinja.