Kultura

Gradski muzej Požega – 97. godina postojanja i vrijedna ostavština Matka Peića

07-12-2021 • 08:09
Tena Protić
Uz financijsku potporu Grada Požege, Gradski muzej, uspio je otkupiti ostavštinu Matka Peića i na taj način značajno obogatiti svoj fundus.

Uz financijsku potporu Grada Požege, Gradski muzej, uspio je otkupiti ostavštinu Matka Peića i na taj način značajno obogatiti svoj fundus. Povodom dana 6. prosinca 2021. godine, kad Gradski muzej Požega obilježava 97 godina svog postojanja, predstavljena je ova ostavština.

Matko Peić je bio umjetnik, slikar, povjesničar umjetnosti, putopisac, esejist, akademik … Rođen je 1923. godine u Požegi gdje se i školovao do odlaska u Zagreb na studij slikarstva. Godine 1947. diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti te 1951. godine povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Godine 1955. bio je stipendist francuske vlade na Sorbonnei i na College de France. Od 1956. godine predavao je povijest umjetnosti na Akademiji likovnih umjetnosti, a 1971. godine doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s tezom iz povijesti književnosti Barok i rokoko u djelu Antuna Kanižlića.

Godine 1977. imenovan je članom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Putovao je Europom i svijetom, putovao je da bi uživao. Za djelo Skitnje dobio je Nagradu grada Zagreba, a za djelo Europske skitnje Nagradu Ivan Goran Kovačić. Objavljivao je likovne kritike i eseje te radio priloge za TV kalendar. Specijalizirao je muzejski i pedagoški rad u Londonu. Autor je, još uvijek aktualnog, udžbenika za srednje škole Pristup likovnom djelu.

Najčešće je slikao u tehnici akvarela ističući pri tome da mu je rad u akvarelu omogućavao najveću mjeru jasnoće, kristalnosti i određenosti te da je on akvarelist i dok piše. Umro je 1999. godine.

Ministarstvo kulture donijelo je 2007. godine Rješenje kojim je ostavštinu akademika Matka Peića proglasilo kulturnim dobrom te predložilo da se sačuva cjelovitost ove ostavštine koja se nalazila u njegovom stanu i u Kabinetu Akademije likovnih umjetnosti. U ostavštini iz stana nalazi se zbirka umjetnina Matka Peića koja sačinjava 75 likovna rada, uglavnom slika hrvatskih autora te nešto sitne plastike, zatim tu je njegova knjižnica od 6 226 bibliotečnih jedinica, arhivska građa ( rukopisi, bilješke, korespondencija, novinski isječci ili cjeloviti brojevi novina, časopisa, kataloga, knjiga, separata iz knjiga, fotografije i negativi, plakati, osobni dokumenti, svjedodžba iz 1941. godine, dnevnici, bilježnica s pjesmama, diplome, priznanja i plakete, računi i obračuni autorskih honorara, razni ugovori i potvrde o isplaćenim mirovinama te notesi u koje je zapisivao sve što zapazi ili smisli).

Iz prostora kabineta Akademije likovnih umjetnosti još je popisano oko 225 kutija bibliotečne građe, odnosno (9 589 bibliotečnih jedinica) i 54 ambalažne kutije arhivskog gradiva.

„Ostavština je smještena u prostor koji je osigurao Grad Požega te sada kreće opsežan posao oko sređivanja građe. Nadamo se da ćemo do kraja 2024. uspjeti završiti ovaj posao. U planu nam je ovu građu i prezentirati, prvenstveno kroz izložbe, predavanja, putem naše web stranice i društvenih mreža. Razmišlja se i o projektu realizacije spomen sobe Matka Peića kako bi na primjeren način odali poštovanje prema ovom požeškom umjetniku čija ostavština predstavlja vrlo vrijednu kulturnu baštinu od interesa za Grad Požegu.“ – kažu iz Gradskog muzeja.

Muzej je ove godine obilježio 97. godina postojanja, naime 1924. godine osnovan je Gradski kulturno historijski muzej. Osnivač i prvi kustos muzeja bio je Julije Kempf, požeški učitelj, pisac, ravnatelj Dječačke pučke škole i gradonačelnik.

Prva izložba priređena je 1926., a prvi je stalni postav otvoren 1930. u dvije prostorije u zgradi Županije gdje je muzej tada djelovao. Muzej je od 1953. smješten u najstarijoj baroknoj zgradi na trgu sv. Trojstva. Kasnije je muzej na korištenje dobio dodatne dvije zgrade, a cjelokupni prostor muzeja se danas obnavlja projektom „Požeške bolte“ koji će rezultirati atraktivnim novim stalnim postavom i mnoštvom zanimljivih muzejskih sadržaja posvećenih Požegi.

gmp.hr