Scena

Danas slavimo blagdan svetog Stjepana

26-12-2021 • 11:11
Tena Protić
Katolici diljem svijeta dan poslije Božića obilježavaju blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, koji je u nekim krajevima poznat i kao Štefanje.

Katolici diljem svijeta dan poslije Božića obilježavaju blagdan svetog Stjepana Prvomučenika, koji je u nekim krajevima poznat i kao Štefanje. Stjepan je bio prvi kršćanski mučenik, jedan od sedmorice đakona u počecima Crkve. Njegovo mučeništvo zabilježeno je u novozavjetnoj knjizi Djela apostolska.

Židovski vođe lažno su ga optužile da je govorio protiv Mojsija i Boga. Nakon što se on počeo braniti, izveli su izvan grada i pogubili ga kamenovanjem. Sveto pismo prenosi njegove posljednje riječi, koje je klicao dok je umirao: “Gospodine, ne uzmi im ovo za grijeh”. Sveti Stjepan prvi je za Isusa posvjedočio svojom krvlju pa je stoga nazvan i Prvomučenik. Ne zna se točno kad se rodio, a pretpostavlja se da je mučeništvo podnio u mjesecu svibnju.

Svetkovina svetoga Stjepana Prvomučenika slavi se dan nakon Božića, 26. prosinca, i to od 380. godine. Zbog te blizine jednoj od najvećih kršćanskih svetkovina, promovira se kao svetkovina najbliža Kristu, da se time naglasi i Kristova žrtva koju će na Kalvariji podnijeti za ljudsko spasenje.