Gospodarstvo

Češki premijer Andrej Babiš postao većinski vlasnik Agronoma

10-11-2021 • 08:13
Slavenko Čuljak
Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je ulazak Agroferta češkog premijera Andreja Babiša u požeški Agronom

Požeška tvrtka Agronom potpisala je krajem lipnja kupoprodajni ugovor s predstavnicima Agrofert grupe, jedne od najvećih čeških kompanija. Agrofert, koji je u vlasništvu još uvijek aktualnog predsjednika češke vlade Andreja Babiša, preuzeo je 70% vlasništva u Agronomu, a Darko Aračić zadržao je preostalih 30% udjela. No, čekala se potvrda Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, koja je stigla.

Vijeće za zaštitu tržišnog natjecanja razmatralo je prijavu namjere provedbe koncentracije poduzetnika koja nastaje stvaranjem zajedničkog pothvata promjenom kontrole iz pojedinačne u zajedničku u poduzetniku Agronom društvo s ograničenom odgovornošću za trgovinu na malo i veliko, sa sjedištem u Požegi, Zagrebačka 171 od strane poduzetnika Agrofert, sa sjedištem u Pragu, Republika Češka i poduzetnika Darka Aračića, iz Požege, Marije Jurić Zagorke 8.

Vijeće je ocijenilo da se može razumno pretpostaviti da u konkretnom predmetu nije riječ o zabranjenoj koncentraciji. Budući da predmetna koncentracija nema negativan učinak na tržišno natjecanje na utvrđenim mjerodavnim tržištima, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja neće donijeti zaključak o pokretanju postupka ocjene koncentracije. Slijedom navedenog, prijavljena koncentracija se smatra dopuštenom na 1. razini. Prijavu koncentracije dostavili su AZTN-u na ocjenu zajednički Agrofert i Darko Aračić.

Agrofert je postao vlasnik 70% udjela u Agronomu, dok je većinski vlasnik Darko Aračić zadržao 30% udjela. Agronom je prošli tjedan zaslužio Zlatni kunu Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Požega, kao najuspješnija velika tvrtka u 2020. godini.

Agrofert je holding tvrtka, jedna od najvećih u Češkoj, koja upravlja poljoprivredom, prehrambenom, kemijskom, građevinskom, logističkom, šumarskom, energetskom i masovnom industrijom u Europskoj uniji i Kini s više od 250 tvrtki kćeri. Većina njih je u izravnom vlasništvu Agroferta, a manji dio portfelja čine poduzeća u kojima matična tvrtka ima značajan utjecaj. Premijer Češke Andrej Babiš je vodio konglomerat do siječnja 2014. i bio je vlasnik do 2017. godine, a onda je bio prisiljen prenijeti vlasništvo nad tvrtkom na dva trust fonda AB private trust I i AB private trust II pod kontrolom njegove obitelji i odvjetnika kako bi se uskladio s novim zakonima o sukobu interesa.