Društvo

Čaj za malog zmaja – humanitarna akcija nastavlja se i ove godine

01-12-2021 • 13:18
Slavenko Čuljak
S obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana i pravnih osoba u prethodnih pet godina, i ove godine se provodi javnozdravstvena humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja“

S obzirom na pozitivne rezultate i velik odaziv građana i pravnih osoba u prethodnih pet godina, i ove godine se provodi javnozdravstvena humanitarna akcija „Čaj za malog zmaja“. Prikupljanje donacija je od 3. do 24. prosinca, dok je podjela planirana za 30. prosinca.

Na današnjoj konferenciji za medije ravnatelj Centra za socijalnu skrb Požega Vjekoslav Potočanac podsjetio je kako je akcija namijenjena djeci predškolske dobi i djeci polaznicima nižih razreda osnovne škole koji odrastaju u uvjetima siromaštva i nisu im uvijek dostupna sredstva za prevenciju bolesti.  Prošle godine prikupljeno je donacija u naravi i novcu u vrijednosti 70 tisuća kuna, a ove godine želi se pomoći 92 najmlađa korisnika centra u ukupno 44 obitelji.

Jedan od ključnih partnera u akciji je Udruga Humanum, čija predsjednica Ivana Šag ističe da se akcijom nastoji istaknuti važnost skrbi za druge i one koji se nisu u mogućnosti brinuti za sebe, a blagdansko vrijeme je idealno vrijeme za to. Središnje mjesto prikupljanja donacija su Centar za socijalnu skrb Požega i Gradska knjižnica Požega. Udruga Humanum je otvorila i poseban podračun za prikupljanje novčanih donacija koje će iskoristiti za kupnju paketa korisnicima.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije Mato Matijević dodao je da će se njihova ustanova uključiti na način da će liječnica Jasmina Kovačević održati predavanje, te će se pobrinuti da se provode epidemiološke mjere tijekom provedbe svih aktivnosti.

Dom zdravlja Požeško-slavonske županije će uključiti svoje djelatnike i dobavljače u ovu akciju koji su prošlih godina velikodušno sudjelovali, rekao je ravnatelj Marijan Višaticki.  Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije će se također uključiti s djelatnicima i poslovnim partnerima te suorganizacijom Humanitarne šetnje Mali dar za pravu stvar, izjavio je ravnatelj Fabijan Barišić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege Maja Petrović izrazila je zadovoljstvo što se organiziraju akcije humanitarnog karaktera, osobito usmjerene na zdravlje djece i mladih. Grad Požega će se uključite na brojne načine, od realizacije i promocije aktivnosti do financijske podrške i podjele paketa.

Ravnateljica Gradske knjižnice Požega Aleksandra Šutalo je na kraju izrazila zadovoljstvo da su i ove godine aktivni sudionik u akciji kao mjesto gdje građani mogu donijeti donacije u radno vrijeme od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati.

Osim spomenutih, partneri u akciji su i Veleučilište u Požegi, požeške osnovne škole, vrtići s područja grada Požege, Opća županijska bolnica Požega, Udruga narodnog zdravlja Andrija Štampar te Udruga Zdravi život.