Politika

Antonija Jozić na RVA: O zatečenim problemima i budućim planovima

22-12-2021 • 11:56
Tena Protić
Iza Antonije Jozić je nešto više od pola godine mandata županice Požeško-slavonske županije, a o problemima i planovima rekla je sama županica gostujući u programu Radija Vallis Aurea

Iza Antonije Jozić je nešto više od pola godine mandata županice Požeško-slavonske županije.

No koliko je novi mandat veći izazov i koja je razlika između vođenja grada i županije, rekla je sama županica gostujući u programu Radija Vallis Aurea.

„Razlike su prvenstveno u nadležnosti, nadležnost županije su socijalna skrb, zdravstvene ustanove, škole, što recimo u Gradu Pleternici nije bio slučaj. Mi smo u Gradu Pleternici upravljali komunalnom infrastrukturom, raznim manifestacijama, razvojem gospodarstva, razvojem naših naselja. U županiji je to jedna viša razina koja kao da odozgo pokriva i prati što se događa na ovim nižim razinama. Meni je poseban izazov bilo moram priznati zdravstvo, jer dok nisam postala županica, nisam toliko detaljno bila upućena na koji način sve funkcionira. Posebice u ovom vremenu pandemije kovida, a s druge strane svih ovih izazova koji su proizašli iz upravljanja bolnicama, vezano za tužbe liječnika, povećanje plaća, te brojne druge izazove uz koje smo se suočili.”

Uvijek sam govorila da smo mi gradonačelnici komunalni redari, koji brinemo o tome jesu li uređena komunalna infrastruktura po našim naseljima, jesu li izgrađeni nogostupi, ceste, imamo li vodoopskrbu i odvodnju, brinuli smo naravno o izgradnji mjesnih domova. Naravno da smo sudjelovali i u ovim višim instancama, uređenju područnih škola, domova zdravlja, a kad gledate županiju onda je to više politička funkcija, ali itekako odgovorna i izazovna.”

Dočekalo vas je odmah dosta problem, županija je i dalje opterećena brojnim dugovima. Kad se na prvu vidi proračun od 100 milijuna otprilike eura, da se već prilagodimo novoj valuti, čini se kao da je to ogroman novac. No, izvorna sredstva proračuna s kojima možete upravljati su znatno manja. Ostavljaju li ta sredstva prostora za neki razvoj i nove projekte?

Kad govorimo o proračunu u visini od 770 milijuna kuna, onda naši sugrađani moraju znati da se to radi o konsolidiranom proračunu, dakle tu su i prihodi i rashodi svih naših proračunskih korisnika. To je dvadeset osnovnih i srednjih škola s đačkim domovima, šest ustanova iz zdravstva, tu su domovi umirovljenika i zapravo oni troše najveći dio toga, u skladu sa svojim prihodima.

Županija ima proračun od nekih 100~110 milijuna kuna, od čega su prihodi od poreza svega 23 milijuna kuna, plus ovaj dio koji dobijemo iz Fonda izravnanja, radi se o nekih 40 milijuna kuna. Dakle 95% proračuna je nama praktički zadano i zapravo imate jako malo sredstava koje možete raspoređivati i reći da idete u neke razvojne projekte. Spomenut ću svakako da je županija nažalost i dalje opterećena kreditima iz prošlosti, mi ćemo cijeli ovaj mandat, ove četiri godine, otplaćivati kredit koji na godišnjoj razini iznosi 5 milijuna kuna.

Nastavlja se naravno sa svim onim projektima koju su trenutno u provedbi, to su izrada dokumentacije za Trenkov dvorac, dogradnja Poljoprivredno-prehrambene škole, odnosno Regionalni centar kompetencija Panonica, provodi se i završit će se projekt Svijeta graševine, a provodi se projekt Geo Termalnih izvora gdje se pribavlja sva tehnička dokumentacija.

“Ono što smo planirali za sljedeću godinu i što je novina u proračunu, to je priprema projektne dokumentacije za arheološki park i Kaptolske tumule, Inovacijski co-working centar Panora, ulaganje u infrastrukturu javnog navodnjavanja, priprema projektno tehničke dokumentacije za Tehnološko inovacijski centar u Požegi, i ono što vjerujem da naši sugrađani itekako očekuju, izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinu u Požegi.”

Kakva je suradnja s jedinicama lokalne samouprave s jedne strane i komunikacija prema Vladi RH i ministarstvima s druge strane u ovih par mjeseci?

“Izvrsna, ako govorimo o suradnji s Vladom RH, mislim da najbolja poruka koji je Vlada mogla uputiti što se tiče suradnje s Požeško-slavonskom županijom je ona podrška koja nam je pružena kad su nas pogodile prirodne nepogode u lipnju. Naravno nije to samo iskaz suradnje Vlade, naši projekti koje mi iniciramo, koje guramo, nailaze na plodno tlo u Zagrebu. S druge strane naravno suradnja županije sa svim jedinicama lokalne samouprave je itekako zadovoljavajuća.

Ministar Butković nedavno je imao posjet županiji, hoće li se možda u narednoj godini konkretno vidjeti neki pomaci u cestovnoj infrastrukturi?

„Ono što je ministar Butković rekao je da projekt iduće godine kreće u realizaciju, da se očekuje dobivanje građevinske dozvole u proljeće 2022. godine. Da se nešto događa to su i pozivi koje sam imala s područja općine Brestovac, da su došli i počeli kolčiti trasu ceste pa su se ljudi s čuđenjem pitali “zar to stvarno ide ili je to jedno od kolčenja koja su znala biti?”. Prema informacijama koje imam iz Hrvatskih cesta, dakle parcelacijski elaborat je završen, ide u provedbu, prva faza je izmještanje instalacija i trebala bi biti odmah rano u proljeće.

“Rekla bih da ćemo cestu graditi 2023. godine, ne ranije, poprilično sam oprezna i konzervativna u procjenama, no s obzirom na to da znam što znači provesti postupak Javne nabave za takve velike projekte, rekla bih da je početak gradnje 2023. godine. Jednom kad se krene onda je to završena priča. Ono što se uistinu sanjalo dugi niz godina, pričamo o razdoblju od 10 godina, realizirat će se i početi u ovome mandatu.”, rekla je gostujući u programu Radija Vallis Aurea županica Antonija Jozić.

POSLUŠAJ CIJELI RAZGOVOR: