Politika

Akumulacija Kamenska, projekt kojeg su sanjale generacije – Jozić: Unatoč svim izazovima ovo je projekt od kojeg se neće odustati i na kojemu će se inzistirati

08-09-2021 • 00:00
Rva

Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi

Akumulacija Kamenska jedan je od važnijih projekata Županije, kako u smislu obrane od poplava tako i u turističkom smislu te projekt od iznimne gospodarske važnosti obzirom na potencijal koji iz njega proizlazi, a prema tehničkom rješenju gradit će se u središnjem dijelu Požeško-slavonske županije na križanju državne i županijske ceste, na rijeci Orljavi oko 2,5 km nizvodno od ušća Brzaje u Orljavu. Namjena akumulacije prije svega je obrana od poplava gradova na Orljavi.

Prezentacija Studije utjecaja na okoliš navedenoga projekta održana je u Velikoj vijećnici Županije, a na kojoj su uz predstavnike izrađivača studije i predstavnike Hrvatskih voda prisustvovali i županica Antonija Jozić sa suradnicima te gradonačelnici i načelnici Požeško-slavonske županije.

Nenad Heček, predstavnik tvrtke Elektroprojekt d.d., rekao je kako će akumulacija biti višenamjenska jer će se nalaziti na mjestu koje omogućuje izradu pregrade većeg volumena te će kao takav objekt koristiti u obrani od poplava, vodoopskrbi, navodnjavanju poljoprivrednih područja uz Orljavu, energetsko iskorištavanje – izgradnja malih hidroelektrana, turizam te osiguranje biološkog minimuma.

„S obzirom na rezultate utjecaja na okoliš koji će se pojaviti zbog izgradnje zahvata, radi se prijedlog mjera zaštite. Pošto se na lokaciji zahvata nalazi zaštićeno područje, na tom dijelu radila se i glavna ocjena prihvatljivosti zahvata na ekološku mrežu.“ – rekla je predstavnica izrađivača te je navela kako će navedeni zahvat pozitivno utjecati na prilagodbu klimatskim promjenama, posebice smanjenjem rizika od suša, ali isto tako i kao zaštita od poplava nizvodnog područja.

Županica Jozić na kraju sastanka zahvalila se svima na dolasku te je izrađivače Studije utjecaja na okoliš akumulacije Kamenska i predstavnike Hrvatskih voda koji su nositelji investicije, ali i sve druge koji sudjeluju u ovom velikom projektu kojeg su sanjale generacije ljudi, zamolila da budu brzi i ažurni kako bi se što prije započelo s izgradnjom.

„Voljela bih da mogu izjaviti kako ćemo s izgradnjom krenuti za koji mjesec. Nažalost ne mogu. Pred nama su vjerojatno još godine pripreme tehničke dokumentacije, studija i ishođenja svih dozvola, a onda tek i javni natječaji za odabir izvođača radova te sami radovi koji po studiji traju više godina. No ono što mogu reći je da se od ovog projekta neće odustati i da će se na njemu inzistirati jer je taj projekt jedino rješenje koje može spriječiti poplave kakvima smo svjedočili 2014. godine, a ne smijemo zanemariti ni njegov turistički, energetski, odnosno gospodarski potencijal za razvoj naše županije.“ – izjavila je županica Jozić.