Scena

6. prosinca obilježavamo blagdan svetog Nikole

06-12-2021 • 07:20
Tena Protić
Na blagdan svetog Nikole zasigurno je najveći broj čistih cipela i čizmica na svijetu ostavljenih na prozoru.

Ima jedan svetac čijem se danu posebno vesele djeca i mladi, a to je sveti Nikola koji nas svakog 6. prosinca na Nikolinje obraduje svojim darovima, koje se po običaju ostavljaju u ulaštenim čizmama. Na blagdan svetog Nikole zasigurno je najveći broj čistih cipela i čizmica na svijetu ostavljenih na prozoru.

Sveti Nikola poznat je kao svetac čiji se dan slavi 6. prosinca, zaštitnik je pomoraca, ali i djece i obitelji. Bio je svećenik, širio je vjeru i činio dobra po svijetu. Uz svetog Nikolu veže se i jedna priča koja se zadržala do današnjih dana.

Priča govori o ocu koji je imao tri kćeri, ali ne i dovoljno novaca da ih uda pa mu nije preostalo drugo, nego da pokuša prodati njihovu ljepotu. Kako bi ga spriječio u tome, Nikola je noću ostavljao zlatnike sve dok i posljednja kćer nije imala dovoljno za miraz, sve kako bi djevojke živjele dostojan život.

Upravo radi ove priče vjeruje se da u noći s 5. na 6. prosinac Nikola dolazi i na naše prozore, i u čizmicama ili visećim čarapama ostavlja darove ako smo bilo dobri i zaslužili ih. Kasnije se razvila priča da uz Svetog Nikolu ide i zločesti stvor, kojeg zovemo Krampus, a koji donosi šibe onima koji nisu bili sasvim dobri.

Na dan svetog Nikole ne treba se gledati na veličinu poklona i njihovoj količini, već je stvar u tome da se djecu daruje zato što su nastojala kroz cijelu godinu biti dobra. Veselje koje se može vidjeti u dječjim očima pri čišćenju čizmica i sreća na njihovim licima kad ugledaju slatkiš ili naranču, zaista se ne mogu mjeriti s potrošenim novcem.

Brojni mališani noću jedva mogu spavati, sve radi iščekivanja dolaska ovog velikog sveca, njihovog Nikole. Čokolada nikada nije slađa, naranča nikad nije sočnija, a šiba nikada ljepša i zlatnija nego baš na taj dan, 6. prosinca kad Nikole i Nikoline slave svoj imendan.