Kultura

38. Međunarodna smotra izvornog folklora LIDAS Pleternica: Tradicija koja se nastavlja usprkos svim nedaćama

28-08-2021 • 00:00
Rva

U programu koji je trajao oko dva sata, moglo se vidjeti sjajnih nastupa, prekrasnih nošnji i uigranih koreografija, a posebice raduje što je u skupinama bio velik broj mladih naraštaja, koji jamče nastavak tradicije i običaja svih hrvatskih krajeva

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

U programu koji je trajao oko dva sata, moglo se vidjeti sjajnih nastupa, prekrasnih nošnji i uigranih koreografija, a posebice raduje što je u skupinama bio velik broj mladih naraštaja, koji jamče nastavak tradicije i običaja svih hrvatskih krajeva

Pandemija je odgodila, a kiša u zadnji tren dovela do promijene lokacije održavanja 38. Međunarodne smotre izvornog folklora LIDAS Pleternica. Umjesto u lipnju i na Trgu bećarca, smotra je održana danas u Školskoj sportskoj dvorani Pleternica, što nipošto nije umanjilo dobar dojam koji je ostavilo desetak društva iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Nastupili su: Dječja skupina KUD „Orljava“ iz Pleternice, KUD „Orljava“ Pleternica, HKUD „Crnač“ Crnač (BiH), KUD „Bektež“ Bektež, KUD „Luka Ilić Oriovčanin“ Oriovac, KUD „Seljačka sloga“ Donja Dubrava, KUD „Zavičajno društvo Rama“ Pleternica, KUD „Borac“ Travnik (BiH), Muška pjevačka skupina „Grabarčani“ Grabarje i HKUD „Slavonija“ Jakšić.

Ispred domaćina, Kulturno-umjetničkog društva „Orljava“ iz Pleternice, predsjednik društva Renato Brankovan izrazio je zadovoljstvo što su nakon gotovo prošlogodišnje pauze uspjeli organizirati ovu smotru, na čemu se na pomoći zahvalio Gradu Pleternici i gradonačelnici Mariji Šarić, Turističkoj zajednici Grada Pleternice, Poduzetničkom centru Pleternica te ravnatelju osnovne škole Hrvoju Galiću.

– Hvala svim gostujućim društvima i pjevačkim skupinama koji su došli pokazati pjesmu, ples i običaje svoga kraja. Želim vam da uživate u ovogodišnjim nastupima. – rekao je Brankovan.

Gradonačelnica Pleternice Marija Šarić istaknula je kako je ova smotra događaj koji čuva baštinu, bogatstvo i identitet našeg kraja.

– Grad Pleternica jako puno ulaže u očuvanje, i upravo stoga opremamo i završavamo Muzej bećarca. A kulturno-umjetnička društva su ta koja čuvaju baštinu, prenose ju i temelj su budućeg Muzeja bećarca. – poručila je Šarić.

Požeško-slavonska županica, Pleterničanka Antonija Jozić, čestitala je KUD-u Orljava što su ipak uspjeli održati smotru folklora ove godine, da se tradicija duga 38 godina ne zaboravi i nastavi.

– Svi vi koji ste došli danas ovdje, a posebice gosti iz Bosne i Hercegovine – vi ste ti koji čuvate običaje zavičaja, narodne nošnje, napjeve i plesove, kao što su to nekada živjeli i plesali naši stari. Prenosite to znanje nama, a ja vjerujem da ćemo mi to prenositi dalje naraštajima.

Naše bogatstvo je da u toj različitosti stvaramo mozaik prelijepe domovine Hrvatske. Budite danas ponos i ukras ove pozornice. – poručila je županica Jozić.

U programu koji je trajao oko dva sata, moglo se vidjeti sjajnih nastupa, prekrasnih nošnji i uigranih koreografija, a posebice raduje što je u skupinama bio velik broj mladih naraštaja, koji jamče nastavak tradicije i običaja svih hrvatskih krajeva.