Kultura

3. Večer poezije i vina – poetska promocija Požeštine kao vrhunskog vinskog kraja

27-09-2021 • 00:00
Rva

U organizaciji Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi u podrumu Veleučilišta u Podgorju održana je treća po redu manifestacija pod nazivom „Vinum et poeta - Večer poezije i vina“

Content photo Content photo Content photo Content photo

U organizaciji Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi u podrumu Veleučilišta u Podgorju održana je treća po redu manifestacija pod nazivom „Vinum et poeta – Večer poezije i vina“

U organizaciji Matice hrvatske i Veleučilišta u Požegi dana 24. rujna u podrumu Veleučilišta u Podgorju održana je treća po redu manifestacija pod nazivom „Vinum et poeta – Večer poezije i vina“. Na početku programa nazočne je pozdravila Ljiljana Marić, predsjednica ogranka Matice hrvatske i dr. sc. Brankica Svitlica, prodekanica požeškog Veleučilišta. Nazočne su u ime pokrovitelja manifestacije Općine Kaptol, Grada Požege i Požeško-slavonske županije pozdravili Ferdinand Troha, zamjenik županice i Maja Petrović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Požege.

– Posebno želim pozdraviti sve one koji su se odazvali na natječaj požeškog ogranka Matice hrvatske i požeškog Veleučilišta za najbolju neobjavljenu pjesmu na temu vina i vinograda, a ponajviše one koji su i osobno došli na ovu večer. Zadaća Matice hrvatske nije samo da čuva i promovira hrvatsku kulturu i baštinu, nego isto tako da i doprinosi gospodarskom napretku lijepe naše domovine. Mi u Zlatnoj dolini okruženi smo ne samo prekrasnim gorama, već i Bogom danom zemljom za uzgoj vinove loze, a samim time i za proizvodnju vrhunske vinske kapljice. Jedan od najljepših načina da promoviramo to bogatstvo je upravo poezija. Kao što reče jedan pjesnik, „vino je poezija u boci“. I zbog toga smo spojili te dvije stvari u jednu prekrasnu večer i manifestaciju. Da je ova inicijativa zaista dobra, potvrđuje ne samo velik broj pristiglih pjesama iz svih dijelova Hrvatske, nego i pjesnička imena iz samog vrha hrvatskog pjesništva – kazala je predsjednica Marić te zahvalila požeškom Veleučilištu i dekanu dr. sc. Borislavu Miličeviću što je prihvatio ideju o zajedničkoj organizaciji ove manifestacije. Zahvalila je na financijskoj pomoći Požeško-slavonskoj županiji, Gradu Požegi i Općini Kaptol, povjerenstvu za odabir najbolje pjesme, požeškoj i svjetskoj pjesnikinji Lani Derkač na stručnoj pomoći oko cijelog projekta.

Jednoglasnom odlukom povjerenstva za ovogodišnju pobjednicu proglašena je Lana Derkač s pjesmom „Loza i forenzika“. Natječaj za najbolju neobjavljenu pjesmu nadahnutu vinom ili vinogradom trajao je od lipnja do početka rujna ove godine, a pristigle pjesme razmatralo je prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Ernest Fišer, Marija Lamot i Siniša Matasović. Povjerenstvo je u najuži krug izdvojilo osmero pjesnika, a to su: Slađan Lipovec (Praskovi), Lana Derkač (Loza i forenzika), Enes Kišević (Ptičja lirika), Sanja Lovrenčić (Gospodar vinograda), Mateja Jurčević (Buđenje), Tomislav Marijan Bilosnić (U vinogradu za stolom), Ivan Kramar (Grožđe) i Dražen Katunarić (Opijanje trenutka). Predsjednik stručnog povjerenstva, književnik, publicist i novinar Ernest Fišer objavio je, uz stručno obrazloženje, tko je pobjednik ovogodišnjeg provedenog natječaja na koji je 33 autora poslalo 45 pjesama.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi požeške klape sv. Lovro.