Večeras u Knjižnici predavanje o ekološkom uzgoju biljaka: „Bio vrt – zdrava zemlja, zdrava hrana“
Ovog četvrtka u emisiji “Jutro s Matkom” najavili smo zanimljivo otvoreno predavanje koje se održava danas u organizaciji Grupe građana „Živa zemlja u našim vrtovima = zdrava hrana“ i Ekološke udruge Urbano zeleni laik. Gosti, mr. sc. Ivica Šnajder i Trudi Boršoš, otkrili su o čemu će govoriti na predavanju, o prirodnim načinima uzgoja biljaka, očuvanju plodnosti tla i važnosti malčiranja.
„Predavanje je namijenjeno svima zaljubljenima u vrtlarstvo, onima koji žele uzgajati povrće i hranu za sebe, a ne kupovati u trgovinama. Za one koji žele ekološki uzgajati. Svi koji dođu moći će proširiti svoja znanja i vještine te dobiti korisne informacije kako uzgojiti zdravu hranu na ekološki način.“ – rekao je Šnajder.
Šnajder će tijekom predavanja govoriti o ekološkim uvjetima za rast i razvoj vrtnih kultura.
„Sve kulture koje mi uzgajamo danas, nekad su bile u divljini. Na taj način smo ih mi uzgojili da oni imaju određene ekološke uvjete. Što znači ekološke uvjeti? To znači abiotički i biotički čimbenici. Dakle, temperatura, vlaga, sunce, svjetlost, ali i međusobni odnos živih bića. Paprika traži puno vode i sunca, paradajz puno sunca, ali manje vode, dok luk voli sušu. Kad znamo te uvjete, možemo pravilno postaviti svoj vrt. Tako stvaramo temelje za zdravu hranu u vremenu kada je ona sve skuplja, ali i sve siromašnija hranjivim tvarima.“ – rekao je Šnajder.
Poseban naglasak u predavanju bit će na malčiranju, postupku prekrivanja tla organskim materijalima poput slame, lišća, papira, kartona ili komposta.
„Malčiranje je pokrivanje tla organskim tvarima koje se razgrađuju i čuvaju vlagu u tlu. Voda je medij života, a biljka koja ima dovoljno vode kroz cijelu vegetaciju nema stresa i otpornija je na bolesti i štetnike. Najvažnije je da je malč jeftin i dostupan. Ne treba kupovati skupe materijale. Sve što imamo u vrtu – trava, lišće, karton, sve može poslužiti. Još bolje ako se kombinira više vrsta malča, jer tada tlo postaje življe i bogatije mikroorganizmima.“ – rekao je Šnajder.
Trudi Boršoš, govorit će o temi „Hrana za životinje u zemlji“, odnosno o važnosti organizama koji žive u tlu za plodnost zemlje.
„Recycling u prirodi je jako važan. Nažalost, u Slavoniji je postotak humusa u zemlji jako nizak. Upravo te životinjice – gliste, mikroorganizmi i kukci stvaraju humus. Mi im samo moramo dati hranu, to jest organske ostatke iz vrta.“ – rekla je Boršoš.
Dodala je da zemlju ne treba stalno prekopavati jer se time narušava njezina prirodna struktura.
„Zemlja je pametnija od nas. Kad ju preštijavamo, mijenjamo slojeve i ubijamo mikroorganizme koji trebaju živjeti na površini. Važno je da ono što dobijemo od prirode – lišće, travu, grančice vratimo natrag u tlo. Tako nastaje plodno tlo, bogato humusom. Najgore je ostaviti praznu zemlju. Bolje je sve što imamo, suho lišće i travu, iskoristiti da zemlja bude zaštićena i hranjena cijele godine.“ – rekla je Boršoš.
Za kraj, oboje su naglasili da vrtlarenje ne mora biti naporno ni zahtjevno.
„Ne treba kopati, ne treba štijati – samo malčirati, i biljke rastu same. Zemlja zna što radi, treba joj samo malo pomoći.“ – zaključili su Šnajder i Boršoš.
Predavanje će se održati večeras u 18 sati u Gradskoj knjižnici Požega. Ulaz je slobodan i nema potrebe za prijavama – svi su dobrodošli!