Kultura

Započeli su Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva u Pleternici

22-02-2024 • 14:33
Rva
Okruglim stolom pod nazivom „Glagoljica, pismo koje spaja“ održanom u Muzeju bećarca, započeli su Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju Gradovi Pleternica i Novska.

Okruglim stolom pod nazivom „Glagoljica, pismo koje spaja“ održanom u Muzeju bećarca, započeli su Dani hrvatske glagoljice i glagoljaštva koje zajedničkim snagama organiziraju Gradovi Pleternica i Novska. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo te jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnoga identiteta.

Grad Pleternica, odnosno njegovo naselje Brodski Drenovac, donedavno je bio, uz susjedni Lovčić koji administrativno pripada Općini Brodski Stupnik, jedini poznati lokaliteti na kojima je pronađena hrvatska glagoljica u Slavoniji, sve dok 2018. nije pronađeno brončano zvono s urezanim natpisom na uglatoj glagoljici na lokalitetu crkve sv. Luke u Novskoj, objasnila je Jasna Hoffmann, ravnateljica Javne uprave Pleternica.

Pleternica i Novska već odavno kroz razne projekte stvaraju okvir za kvalitetan društveni i gospodarski razvoj kao preduvjet za opstanak što je bio jedan i od temelja za razvijanje prijateljstva između ova dva grada. Glagoljicom, kao pismom koje spaja, ovi gradovi samo su dodatno pojačali svoje prijateljske veze zajedničkim njegovanjem slavonske kulture, običaja i identiteta.

„Čast mi je pozdraviti vas u Pleternici, gradu koji godinama u kontinuitetu korača prema naprijed, istražuje mogućnosti, pretvara ideje u nove prilike za svoje sugrađane. Pozdravljam vas u Muzeju bećarca, mjestu u kojem se spojila želja da očuvamo izvorno i baštinsko bogatstvo, te ga prezentiramo drugima i sačuvamo za generacije koje dolaze. Upravo je Muzej mjesto u kojemu svjedočimo kako se od jedne male ideje, napornim radom može doći do velikih priča za naš grad, za naše sugrađane i u konačnici za naše gospodarstvo. Upravo smo po tome slični s gradom Novskom, našim prvim prijateljskim gradom. Uz pomoć bespovratnih sredstava brojne prilike pretvaramo u nove projekte kojima povećavamo kvalitetu života naših sugrađana. Pismo koje nas spaja, glagoljica, otvara nam neke nove zajedničke priče. Mislim da mi sami još nismo svjesni kud nas to može odvesti, ali upravo smo zato danas ovdje. Uživajte u putovanju na koje krećemo i uživajte u grad Pleternici.“ – rekla je Marija Šarić, gradonačelnica Grada Pleternice.

„Pismo glagoljica, hrvatsko pismo, pismo kojem su pisali naši preci, pismo koje se pronalazi i na kontinentu iako je onako nama svima nepojmljivo da je može biti na ovome dijelu. Neprocjenjiva je i nevjerojatna ta hrvatska baština i hrvatski identitet koji se nastoji očuvati, u konačnici i donošenjem Zakona o hrvatskom jeziku kojeg je upravo na inicijativu Matice hrvatske usvojena u Hrvatskom saboru. To su neke bitne identitetske odrednice našega naroda. Prošle godine, dana 17. veljače otvoren je Muzej bećarca, isto tako bećarac kao identitet naroda i ovoga prostora, slavonskog čovjeka, njegovog inata i ponosa, koji se pjeva ne samo u Slavoniji nego u Baranji i Srijemu. Ponosna sam na svoj grad Pleternicu, na prijateljski grad Novsku što su napravili ovaj korak dalje i uspostavili međugradsku suradnju upravo kroz ove Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva. S ovog mjesta veliki pozdrav upućujem ministru Marinu Piletiću čija je ideja ovo i bila. On je profesor hrvatskoj jezika i on je potaknuo dvije gradonačelnice da krenu u ovom smjeru. Na tragu te suradnje, prijateljstava i svega onoga što zajedništvo i ljubav prema Domovini može ostvariti, želim nam uspješne Dane hrvatske glagoljice i glagoljaštva.“ – rekla je požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

Okruglom stolu prisustvovala je i predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić, a koja je jučer sudjelovala u potpisivanju Sporazuma o suradnji s Požeško-slavonskom županijom. Pri kraju Okruglog stola održana je promocija knjige „Brendiranje kulturom: glagoljica“ koje su održale prof.dr.sc. Jasna Horvat i prof.dr.sc. Josipa Forjan, uz moderiranje prof. Martine Mikrut.

Sve do završetka ove manifestacije, 29. veljače, građani će moći sudjelovati u raznim događajima, od promocije knjige Brendiranje kulturom: glagoljica u Pleternici, preko izložbe Živa glagoljica otoka Krka pa sve do tečaja glagoljice za odrasle u Gradskoj knjižnici i čitaonici Ante Jagar u Novskoj.