Politika

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem uručena Odluka o financiranju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće

05-07-2024 • 16:22
Rva
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Jakšiću je predsjedao sedamnaestom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uoči koje je uručena vrijedna Odluka o financiranju za projekt Požeško-slavonske županije.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Jakšiću je predsjedao sedamnaestom sjednicom Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, uoči koje je uručena vrijedna Odluka o financiranju za projekt Požeško-slavonske županije.

Domaćini sjednice bili su načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević i požeško-slavonska županica Antonija Jozić koja je istaknula kako je više nego vidljivo da je Savjet prije sedam godina  u fokus stavio prostor Slavonije, Baranje i Srijema.

– Kroz osnivanje Savjeta postigli smo vidljivost Slavonije kao prostora iznimnog potencijala, a postavljeni su i jasni temelji za razvoj gospodarstva i industrijsku tranziciju Panonske Hrvatske. U tom smislu riječi zahvaljujem Vladi Republike Hrvatske na podršci i potpori u svim projektima, kao i na pomoći u nepogodama koje su nas pogađale u posljednjim godinama i 2021. i 2023. godine, a nažalost i neki dan. Snažna podrška Vlade, smjer, cilj i politike koje se provode ulijevaju osjećaj sigurnosti građanima moje županije i unatoč svim izazovima u godinama iza nas, građani su na proteklim izborima svoje povjerenje ponovno ukazali Vladi na čelu s Andrejom Plenkovićem. Dokaz je to ispravnih politika koje smo vodili i na lokalnoj i regionalnoj razini, a u skladu s politikom Vlade Republike Hrvatske – rekla je Jozić.

Istaknula je i neke od projekata koji su planirani u idućem periodu stavivši naglasak na one koji se tiču prometne povezanosti, od izgradnje brze ceste od Požege do autoceste A3 za što je u tijeku postupak javne nabave, povezivanje zapadnog dijela županije s autocestom, kao i Požege s Našicama, do obnove pruge od Čaglina do Našica, a govorila je i o projektu Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi.

Upravo je za projekt Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, koji je krajem 2023. godine prijavljen na poziv iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uoči sjednice uručena Odluka o financiranju.

– Projekt koji će značajno utjecati na poljoprivrednu proizvodnju u Slavoniji je izgradnja Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, vrijedan 15 milijuna eura, a za koji mi je danas potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Josip Dabro, uručio Odluku o financiranju. Hvala ministarstvu i Vladi, a ovom prilikom želim se zahvaliti i ministrici Vučković koja je bila snažna podrška ovom projektu. Rečeno je kako se na području Požeško-slavonske županije provode projekti vrijedni 250 milijuna eura, a kada dodamo 10 milijuna eura odobrenih za izgradnju Regionalnog distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, izgradnju Centra za starije osobe u Jakšiću u vrijednosti 4 milijuna eura koji je najavio ministar Piletić i projekt o kojemu se danas isto tako puno govorilo, projekt brze ceste od Požege do autoceste, sigurna sam da ćemo na idućoj sjednici Savjeta govoriti o 400 milijuna eura vrijednim projektima koji se provode na području Požeško-slavonske županije  – rekla je Jozić.

Na sjednici je predstavljena razvojna tranzicija Slavonije, Baranje i Srijema, ulaganja u poljoprivredu na području Slavonije, Baranje i Srijema, informacije o ulaganju Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u regionalni razvoj Slavonije, Baranje i Srijema te ulaganja u socijalnu politiku Slavonije, Baranje i Srijema.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković rezimirao je dosadašnje efekte projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kazavši da je u sedam godina kroz njega uloženo tri milijarde eura.

Rekapitulirajući dosadašnja ulaganja u svaku od pet slavonskih županija, premijer Plenković izvijestio je da je u projekte u Osječko-baranjskoj županiji uloženo milijardu i 50 milijuna eura, u Vukovarsko-srijemskoj 642 milijuna eura, u Brodsko-posavskoj 344 milijuna eura, u Virovitičko-podravskoj 321 milijuna eura te u Požeško-slavonskoj 250 milijuna eura. Uz to, kroz zajedničke projekte koji idu kroz više županija, uloženo je dodatnih 310 milijuna eura.

– Kao što i mi kao država lovimo korak s onima koji su razvijeniji i napredniji u Europskoj uniji, tako se kroz ovo prioritetno ispunjavanje velikih investicija u slavonske županije nastoji učiniti taj iskorak da ih što više dižemo u pogledu razvijenosti – naglasio je premijer Plenković u Jakšiću.

Dodao je kako će Vlada Republike Hrvatske i kroz svoj treći mandat jednako važnim držati do potreba Slavonije, Baranje i Srijema, uz druge krajeve Hrvatske kojima je potrebna dodatna angažiranost, istaknuvši  ciljeve u obrazovanju da sva djeca u Hrvatskoj do 2027. godine imaju jednosmjensku nastavu u osnovnim školama te da do 2030. svako dijete ima svoje mjesto u vrtiću.

– Projekt Slavonija, Baranja i Srijem zaista je emancipirao sve ovo što radimo i zato su ovi tradicionalni susreti, kao mogućnost da izravno razmijenimo mišljenja za ono što radimo dobro i ono što možemo popraviti, nešto što Vlada itekako cijeni – rekao je premijer.