[FOTO] Najbolju slaninsku ružu imao KUD Berda iz Brestovca

Uspješno je održan 7. Slanvin – Festival Slanine i vina u Kaptolu, a ove se godine 25 natjecatelja okušalo u pečenju slaninske ruže. Slanvin je jedna u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale sa obiteljskog stola. Manifestacija je održana u zajedničkoj organizaciji Udruge Požeški čuvari baštine, Udruge vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol i tjednika Kronika požeško-slavonska uz pokroviteljstvo Općine Kaptol i Turističke zajednice Zlatni Papuk.
Na Slanvinu se održava natjecanje u pečenju najljepše i najbolje slaninske ruže na otvorenoj vatri.
“To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom. Jako je bitno izrezati okomite i vodoravne rezove kroz slaninu, ali pravilno ih napraviti, jer kad se stavi na štap i počne peći na vatri, ta slanina se počinje motati i otvarati – čineći slavonsku ružu.“ – rekao je organizator Vladimir Protić.




Nagrade najboljima dodijelio je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.
Nagradu za najljepše ispečenu slaninsku ružu zaslužio je Goran Tomić iz Golog Brda. Brončanu plaketu dobio je Mato Petrišić iz Nove Gradiške koji je već dugogodišnji natjecatelj Slanvina u Kaptolu. Srebrnu plaketu dobila je ekipa Kulturnog-umjetničkog društva „Ivo Čakalić“ iz Kaptola.




Zlatnu plaketu za najbolju slaninsku ružu zaslužila je ekipa Kulturno-umjetničkog društva Berda iz Brestovca.


















































































