Kultura

Otvorena izložba Igra skrivača II. ― slike i keramika Mije Matijević Akrap

19-10-2022 • 09:51
Rva
Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega otvorena je izložba“ Igra skrivača II.“ Mije Matijević Akrap.

Na Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega otvorena je izložba“ Igra skrivača II.“ Mije Matijević Akrap. Slike nastale tehnikom ulja i akrila na platnu te oslikana i glazirana keramika ove mlade autorice rođene u Požegi, dio su izložbenog programa kojim će se obilježiti Mjesec hrvatske knjige u Gradskoj knjižnici Požega.

Izložbu slika i keramike na Galeriji svjetlosti i u Galeriji Tunel Knjižnice možete pogledati do 15. studenog u radnom vremenu Knjižnice.

Mlada, predana i marljiva umjetnica s iznimnim talentom i diplomom s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koja je predstavila svoj rad rodnoj Požegi sudjelovala je u trima rezidencijalnim programima i Erasmus+ stručnoj praksi u Njemačkoj, a dobitnica je i četiriju Rektorovih nagrada, dviju pohvala Akademije likovnih umjetnosti, nagrade „Kolekcionar umjetniku“ na 36. Salonu mladih, nagrade publike u okviru projekta Erste fragmenti i dviju sveučilišnih stipendija za darovite studente.

Iza nje su četiri samostalne i brojne skupne izložbe, a u pripremi su joj još razni umjetnički projekti i izložbe. Mia smatra da umjetnost odražava društvo koje je pretežno ogledalo nametnutih normi, vrijednosti i standarda popularne kulture te da se danas, u užurbanom vremenu u kojem živimo, slika kao njezin glavni medij našla pred brojnim izazovima.

Izložbu Igra skrivača II. uvodnim je riječima otvorila ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo, nakon čega je publiku s izloženim umjetničkim radovima upoznala Nevenka Šarčević, likovna kritičarka i kustosica koja je također Požežanka. Naglasivši da je riječ o ciklusu nastalom tijekom jedne godine, u kojem se autorica na ozbiljan način igra u slikarstvu, istaknula je da su radovi potaknuti sjećanjem i da se autorica na taj način vraća u djetinjstvo provedeno u Požegi. Izložba je to u koju se vrijedi zagledati i koja nije konvencionalna, a predstavlja igru skrivenog, stoga su njezini promatrači pozvani na dekodiranje i otkrivanje. Naposljetku se publici kratko obratila i sama autorica izložbe.

Gradska knjižnica Požega