Društvo

Kako se pravilno pripremiti za sezonu grijanja?

26-10-2022 • 10:23
Rva
Što konkretno svatko od nas treba napraviti, upitali smo ovotjednog gosta u emisiji „Jutro s Matkom“ Dalibora Hrunku, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege.

Požari, eksplozije, trovanja ugljičnim monoksidom, čak i sa smrtnim ishodima, posljedice su neredovitog čišćenja dimnjaka, stoga se na vrijeme treba pobrinuti da do ovakvih posljedica ne dođe. Što konkretno svatko od nas treba napraviti, upitali smo ovotjednog gosta u emisiji „Jutro s Matkom“ Dalibora Hrunku, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege.

Zapovjednik Hrunka ovim je putem pozvao sve sugrađane da na vrijeme pripreme dimnjake za sezonu grijanja.

„Zbog vlastite sigurnosti nemojte čistiti dimnjake sami, već se za to obratite dimnjačarskoj službi koja djeluje u sklopu tvrtke Komunalac Požega d.o.o. i obavlja preglede, evidentiranje i čišćenje dimovodnih objekata i uređaja za loženje. Također, vrlo je bitno počistiti tavan i ukloniti gorivi materijal oko dimnjaka, pravilno zatvoriti otvore, kao i paziti da dimnjak ne bude oštećen.“

Kako dočarati građanima koliko je zapravo opasno da to obavljaju sami i koliko je bitno da to obavi stručna osoba?

Građani moraju biti svjesni opasnosti koju neodržavanje dimnjaka nosi sa sobom i kako i za sve, tako i za čišćenje dimnjaka, postoje obučene i stručne osobe koje su za to zadužene, a to su dimnjačari. Oni jedini mogu procijeniti pravo stanje dimovodnog kanala, kao i potencijalne opasnosti.“ – rekao je Hrunka.

Požari dimovodnih kanala, odnosno dimnjaka, danas se vode pod intervencijama nižeg rizika, odnosno manje zahtjevnih intervencija gdje se unaprijed raspoređuju manje snage, što uvijek nije u potpunosti točno i ne bi se smjelo tako odnositi prema njima.

„Tako je. Svi požari dimnjaka su izuzetno opasni, iako njihov intenzitet i trajanje može varirati. Tijekom požara dimnjaka, unutarnja temperatura može dosegnuti i preko 1000 °C. Kao rezultat toga su masivna zračenja topline koja se emitiraju kroz dimnjak zidova, te postoji opasnost od prijenosa požara iz dimnjaka kroz njegove otvore, te na drvenu konstrukciju, ili zapaljivi materijal i opremu kuće.“

„Prilikom požara dimnjaka dolazi do zadimljenja prostora gdje nam ponestaje kisika, dolazi do nepotpunog gorenja, te može doći do pojave ugljičnog monoksida koji u malim koncentracijama može izazvati smrt.“

„Da se posjetimo to je plin bez boje mirisa te jako brzo se veže na hemoglobin u krvi čime sprečava prijenos kisika. Plamenovi i iskre mogu skakati iz dimnjaka ili kroz pukotine u dimnjaku te zapaliti krov i ostale dijelove kuće. Ujedno mogu biti zahvaćene susjedne zgrade i obližnje drveće.“ – naglasio je Hrunka.

Kada govorimo o sezoni grijanja, na što još trebamo obratiti pozornost?

„Treba obratiti pozornost da se pokraj peći ne ostavljaju drva, odnosno predmeti koji se mogu zapaliti. Zatim, ne palite krute energente u kućištima za gorivo, prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara, sklonite lakozapaljive stvari, očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata te stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta. Provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem, tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade, plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali, ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i nazovite 112 ili 193.“

Koji su najčešći uzroci požara u kućama?

„U našim domovima su razni električni uređaji i oni mogu uzrokovati požare, ako se pregriju ili ako se koriste neispravno. Ako primijetite bilo kakve sumnjive mirise ili čujete buku u električnom sistemu obratite se električaru.  Uzrok mnogih požara u kući je svijeća koju osobe zaborave ugasiti ili pušenje, odnosno nepravilno pražnjenje sadržaja pepeljare. Mnogi požari počinju u kuhinji. Suho kuhanje je uobičajeni uzrok požara. Mast i ulje, a isto tako i ocat gore pri visokim temperaturama. Nikada ne ostavljajte nešto što kuhate na štednjaku bez nadzora.“

Znaju li građani kako zapravo trebaju postupiti ako nažalost dođe do požara? Koji su koraci koje treba napraviti?

„Prvo i osnovno što u takvoj situaciji treba napraviti je nazvati vatrogasce na broj 193 ili Centar 112 te nadležnoj službi dati što točniju informaciju što i gdje gori. Počnite razgovor odmah govoreći polako i razgovijetno, navodeći što se dogodilo i da li su ljudi u opasnosti. Navedite točnu adresu mjesta požara ili drugog izvanrednog događaja. Budite spremni dati dodatne informacije i osobne podatke (ime i prezime). Završite razgovor kada Vam služba koju ste kontaktirali to dozvoli. Ne koristite telefonsku liniju dok ne dođu vatrogasci jer im je možda potrebna dodatna informacija.“

Možemo li doznati što nam to sve djelatnici javne vatrogasne postrojbe rade kada mi zapravo ne znamo da rade. Koje su sve vaše djelatnosti?

„Postoji raspored rada napisan prema danima u tjednu kojega se nastojimo držati. Vrlo je važno kontinuirano održavanje opreme, zatim održavanje kondicijske spreme, često smo zaduženi za prijevoz vode, zatim ispumpavanja bunara… Naša je zadaća i upoznavanje građanstva s opasnostima od požara, upozoravanje na njih te davanje savjeta o načinu zaštite. Kada nemaju operativnih akcija gašenja požara i drugih, vatrogasci se informiraju o novostima u vatrogastvu, uključuju se u teoretsku nastavu te izvode taktičke i kondicijske vježbe kako bi bili što spremniji za obavljanje radnih zadataka.“

„Uz ove redovne aktivnosti sudjelovali smo na državnoj vježbi Sigurnost 2022, dva vatrogasca su bili u vatrogasnom vježbalištu Šapjane u Rijeci gdje su prošli obuku gašenje požara u zatvorenom prostoru kako bi još kvalitetnije prenijeli svoje znanja na druge vatrogasce. Jedan djelatnik je bio na usavršavanju u Divuljama iz područja spašavanje u prometnim nesrećama. Svake godine imamo internu obuku pripadnika Hrvatske vojske o početnim požarima te gašenje istih.“ – rekao je zapovjednik Hrunka.

Kada govorimo o razdoblju od 1. siječnja do kraja rujna 2022. godine koliko je puta intervenirala JVP Grada Požege?

JVP Grada Požege u navedenom razdoblju intervenirala je 325 puta. Od toga je zabilježeno 59  požarnih intervencija 77 tehnička intervencija na objektima 5 tehničkih intervencija u prometu, dok požara na industrijskim postrojenjima nije bilo. Zabilježo je i 7 lažnih dojava, a 3 puta smo išli u pomoć HMP, izvršili 7 izvida, imali 1 intervenciju s opasnim tvarima.  U prvom polugodištu 2022. godine zabilježeno je i 166 ostalih intervencija od kojih se njih 102 odnosi na prijevoz vode, te 64 na osiguranja.

Kako ste zadovoljni uvjetima, opremom, vozilima?

„Dana 25. svibnja potpisali smo Ugovor o dodjeli bespovratnih financijskih sredstava za operacije koje se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije kojim je JVP Grada Požege dodijeljeno 199.307,40 kuna za operaciju Sisačko – moslavačka županije – JVP Požega 2020. – 2021. – Izvanredna i povećana nabava nove opreme za potrebe službi spašavanja te povrat uloženih sredstava.”

„U svibnju ove godine smo, u prisutnosti glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića, službeno otvorili naše vatrogasno vježbalište, odnosno poligon za pretraživanje prostora, te snalaženje u istom. Postavljene su cijevi za zadimljavanje kata gdje možemo simulirati požare npr. požar kuhinje, pronalaženje unesrećeni osoba, te spašavanje istih na različite načine, te još puno drugih stvari na kojima smo radili protekle dvije godine, a koje nam pomažu da naši vatrogasci budu još spremniji na intervencijama. Vatrogasno vježbalište koristit će se pri obukama  dobrovoljnih i profesionalnih vatrogasaca koji polažu za zvanja u vatrogastvu od običnog vatrogasca pa sve do vatrogasnih časnika. Treninzi su uvijek bitni jer nikada ne znamo što će nas zadesiti na terenu.“ – rekao je zapovjednik Hrunka.

„Što se tiče vozila, prosječna starost vozila je 8 godina, imamo potrebu za auto-ljestvom koja je stara 40. godina, te šumskim vozilom koje je staro 38 godina. Znamo da nam se grad nalazi u kotlini okružen brdovitim terenom te malim ulicama za koje nam je potrebno šumsko vozilo radi svojih gabarita. Nadamo se u skoroj budućnosti i da ćemo i to nabaviti“ – dodao je zapovjednik Dalibor Hrunka.

Cijeli razgovor poslušajte na našem Mixcloud-u.