Kultura

Premijera blagdanske predstave “Orašar”

01-12-2021 • 10:57
Tena Protić
Pozvani su svi koji vjeruju u čaroliju Orašara da se pridruže Klarinim avanturama u Badnjoj večeri.

Jedna od najpoznatijih bajki u doba Adventa svakako je Orašar. Iako svjetsku slavu stječe ponajviše kroz baletna uprizorenja na glazbu Čajkovskog, sve češće se postavlja i u drugim medijima. Tako je i ova adaptacija zaživjela u polunarativnom modelu u kojem pratimo priču odrasle Klare koja se prisjeća kako je dobila Orašara.

Priča kreće na Badnju večer, netom prije bala, ujak Drosselmeyer dariva Klaru i Fritzu. Za Klaru Orašar je najljepši poklon kojeg je mogla dobiti, ali prava avantura kreće nakon što joj Drosselmeyer otkrije kakve čarobne moći skriva njezin poklon. Za Klaru kreće niz izazova u kojima susreće Kralja Miševa, Snježne Pahuljice, Šećernu Vilu i Princa. Čitavo putovanje traje tek nekoliko zemaljskih sekundi, ali za nju to je priča koju nikada neće zaboraviti. Stoga su pozvani svi koji vjeruju u čaroliju Orašara da se pridruže Klarinim avanturama u Badnjoj večeri.

Na tiskovnoj konferenciji najavljena je premijera predstave koja se održava ovog petka u 18 sati.

„Došli smo do kraja ove kazališne godine, do mjeseca prosinca koji je nekako najčarobniji. Ovo nam je zadnja premijera, a ujedno je šesti premijerni naslov u ovoj godini. Jako smo sretni i radosni što smo u ovoj godini koja je bila jako teška za kazališta, radili smo sa smanjenim kapacitetom posjetitelja u dvorani, sad je situacija bolja.  Odigrali smo 89 predstava, a predstava naše produkcije je odigrano 46, što su izvrsni rezultati ako uzmemo u obzir da smo u pandemijskoj godini. Od 46 predstava vlastite predstave, odigrano je ukupno 34 dječje predstave i 12 za odrasle.“ – rekla je ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović.

„Na tragu toga, s jednom jako lijepom predstavom mi završavamo ovu godinu. Orašar je jedna od najpoznatijih bajki u doba adventa, te smo odlučili u kombinaciji profesionalaca i glumaca amatera, uprizoriti ovu priču kako bi razveselili one najmanje Požežane, ali i odrasle.“ – dodala je ravnateljica Valentina Neferović.

Adaptacija teksta: Marijana Matoković
Režija: Marijana Matoković ∕ Dario Hak
Scenografija: Autorski tim
Kostimografija: Autorski tim
Dizajn video projekcija: Dario Hak
Oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić
Ton majstor: Renato Pok
Scenski poslovi, dizajn plakata: Marija Matijanić

Glume:
Kornelija Marks (Naratorica, Majka, Kralj Miševa)
Monika Kostić (Fritza, Šećerna vila)
Laura Matijanić (Klara)
Dario Hak (Drosselmeyer, Orašar, Princ)