Arhiva

Održana Međunarodna konferencija na temu prirodne baštine – najjača u povijesti Požeštine

16-04-2021 • 00:00
Rva

Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne konferencije na temu prirodne baštine

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne konferencije na temu prirodne baštine

Pleternica je danas bila domaćin Međunarodne konferencije na temu prirodne baštine. Pod propisanim epidemiološkim mjerama skup je održan u Interpretacijskom centru „Terra Panonica”.

– U sklopu projekta IC Terra Panonica danas se održava jedna od dvije planirane međunarodne konferencije na temu prirodne baštine Požeško-slavonske županije i meni je iznimna čast da na ovom skupu možemo pozdraviti veliki broj stručnjaka iz cijele Hrvatske i predavače koji će govoriti o prirodnoj baštini naše županije. Činjenica je da o tome možda ne znamo puno i vjerujem da će i ova konferencija osvijestiti stanovništvo o tome koja su to blaga koja mi imamo na našem području. U našoj županiji se nalaze i ostaci Panonskog mora i brojne zaštićene biljne i životinjske vrste o kojima ćemo danas imati priliku više čuti – rekla je gradonačelnica Antonija Jozić. Izrazila je žaljenje što zbog epidemioloških mjera skupu ne mogu prisustvovati učenici i studenti kao što je planirano.

Ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim područjima Požeško-slavonske županije dr.sc. Ivica Samarđić je istakao kako je ovo veliki dan i za Pleternicu i Javnu ustanovu jer je riječ o najjačoj konferenciji u povijesti Požeštine.

– Naime, danas ćemo poslušati brojne stručnjake koji su eksperti u svojim područjima ne samo iz Hrvatske, imamo ovdje ljude iz Slovenije i Federacije BiH, i možemo reći da rezultati onoga što trenutno znamo su fantastični po pitanju zaštite prirode i očuvanosti naših staništa biljnih i životinjskih vrsta, šuma, travnjaka, podzemlja… Danas ćemo u izlaganjima čuti koliko smo mi zapravo bogati po tom pitanju i to ćemo prezentirati javnosti. Možemo reći da se prirodoslovlje počelo tek zadnjih dvadesetak godina razvijati i u našem kraju jer do tada nije bilo nikakvih publikacija.

Danas naša Javna ustanova, nakon 12 godina, već ima 14 publikacija s nekoliko tisuća stranica podataka. Znamo, dakle, što imamo i koliko to vrijedi i upravo kroz natura područja u kojima Hrvatska prednjači u EU, ne samo po veličini površine nego i po svojom bioraznolikošću, mi se možemo podičiti ovdje u našem kraju sa značajnim brojem i biljnih vrsta i po pitanju očuvanih staništa kojih je u Europi sve manje. Upravo taj zeleni dio naše županije koji imamo treba biti u budućoj strategiji razvoja nešto gdje trebamo okrenuti priču i reći: mi smo ti u Europi koji imamo očuvane vode, koji imamo zrak, očuvana tla…i trebamo graditi strategiju razvoja upravo na tome čega je u Europi sve manje. Iz tih razloga naša ustanova već godinama provodi monitoring, upravo sa stručnjacima koji su došli danas u Pleternicu da nam prikažu svoje rezultate i kad saznamo da od svih vrsta žaba u Hrvatskoj njih je 80 posto u našoj županiji, kad čujemo da je najveća rađiona šišmiša na našem terenu a isto tako broj leptira koji smo počeli istraživati da od 190 vrsta preko 90 ih je ovdje poznato što za sada nema zabilježen nijedan nacionalni park i park prirode. Tu su još brojne zaštićene vrste od vidra i dabrova, kockavica, orhideja…to je samo jedan dio priče ove prve konferencije koja se održava u okviru projekta Terra Panonica u Pleternici. No, naš posao je takav da će se neki rezultati vidjeti tek u budućim vremenima jer je naš zadatak da očuvamo bogatstvo koje imamo i to nam je prioritetni zadatak – kazao je dr. Samarđić.

Za vrijeme konferencije održana su izlaganja o temama: Zaštita prirode u Požeško-slavonskoj županiji, Natura 2000 područja u Federaciji BiH i RH, Invazivne biljne vrste u Slavonskom gorju, Vretenca Požeške kotline i Slavonskog gorja, Leptiri Požeškog kraja, Podzemne gljive Slavonskog gorja te Vodozemci i gmazovi Požeške kotline i gorja.