Arhiva

Noć kazališta: Gradsko kazalište Požega postalo nastavna baza osječke Akademije za umjetnost i kulturu

21-11-2020 • 00:00
Rva

Dvanaesta Europska noć kazališta ove se godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, održava simbolično

Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo Content photo

Dvanaesta Europska noć kazališta ove se godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, održava simbolično

Dvanaesta Europska noć kazališta ove se godine, u skladu s epidemiološkim mjerama, održava simbolično.

Od predviđene tri današnje predstave programa Gradskog kazališta Požega, prije dva dana je zbog samoizolacije glumca otpala večernja predstava Igra ljubavi i slučaja. Prijepodne je odigrana dječja predstava Avijonko se ženi Scene Gorica, dok je od 18 sati u kazališnoj dvorani izveden Quattro Stagioni Cabaret, u kojemu sudjeluju Marijana Matoković, Ružica Maurus, Ivan Polić i Ana Ticl.

Prije kabareta je svečano otkrivena ploča koja upućuje na bogatu suradnju Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku i Gradskog kazališta Požega, dok je u Galeriji Ciraki otvorena izložba lutaka Rie Trdin, izvanredne profesorice s osječke Akademije.

Suradnja požeškog kazališta i osječke Akademije duža je od desetljeća, rekla je ravnateljica GKP Valentina Neferović, podsjetivši na brojne predstave ostvarene u suradnji dviju ustanova, a prodekanica Akademije Saša Došen je istaknula da su brojni studenti stekli svoja prva profesionalna iskustva upravo na požeškim kazališnim daskama.

Prorektor za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju osječkog Sveučilišta Robert Raponja te gradonačelnik Požege i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Puljašić najzaslužniji su za nastavak suradnje na obostrano zadovoljstvo. Raponja ističe da je Požega treća nastavna baza Akademije i da dosta Požežana studira na Akademiji te se usavršava na doktorskim studijima.

–  Požega ima prekrasnu publiku koja vapi za kvalitetnim programima. Tu smo da bi takve programe u ovoj našoj nastavnoj bazi i ostvarili. – izjavio je profesor Raponja,

Gradonačelnik Puljašić dodaje da je iz našeg grada došlo puno kvalitetnih glumaca na hrvatsku kazališnu scenu te da Požega zaslužuje biti nastavna baza Akademije.

– Požežankama i Požežanima koji vole kazalište i kojima ono u vrijeme pandemije doista nedostaje, ova suradnja zasigurno će također puno značiti. Nadam se kako ćemo zajedno ostvariti dobar umjetnički program u kojem će upravo moji sugrađani najviše uživati, ali i kako će puno kvalitetnih budućih glumaca i umjetnika Požegu smatrati svojom, jer ovdje će prvi puta stupiti na daske koje život znače. – izjavio je gradonačelnik, nakon čega su ravnateljica Neferović i prodekanica Došen otkrile ploču koja ukazuje na to da je ovo kazalište nastavna baza osječke Akademije.