Arhiva

Gradsko kazalište Požega pobjednik 13. Festivala regionalnih kazališta Prolog

17-11-2020 • 00:00
Rva

Lijepe vijesti stižu iz Siska, gdje je održan 13. Festival regionalnih kazališta Prolog, na kojem je glasovima publike pobjednik Gradsko kazalište Požega s predstavom „Igra ljubavi i slučaja“

Lijepe vijesti stižu iz Siska, gdje je održan 13. Festival regionalnih kazališta Prolog, na kojem je glasovima publike pobjednik Gradsko kazalište Požega s predstavom „Igra ljubavi i slučaja“

Lijepe vijesti stižu iz Siska, gdje je održan 13. Festival regionalnih kazališta Prolog, na kojem je glasovima publike pobjednik Gradsko kazalište Požega s predstavom „Igra ljubavi i slučaja“.

Glasovi sisačke publike dobiveni su u nimalo lakoj konkurenciji deset predstava renomiranih kazališta; Zorin dom Karlovac, Gradska kazališta Virovitice i Vinkovaca, Hit Teatra, Ludens i Exit teatra, splitske Play drame, Scene Gorica i samog domaćina čijom je predstavom i zatvoren ovogodišnji Prolog.

Požeška predstava zavrijedila je ocjenu 4,63 od maksimalne petice, na čemu iz Gradskog kazališta Požega zahvaljuju sisačkoj publici. Nagradu, statuu sisačkog akademskog kipara Marijana Glavnika, primio je redatelj predstave Jasmin Novljaković.

– Velika hvala svima koji su sudjelovali u realizaciji ove predstave, od redatelja do glumaca te svih ostalih koji su iza scene doprinijeli ovoj za nas vrijednoj i poticajnoj nagradi. Požežani će nagrađenu predstavu vidjeti već u subotu, u sklopu programa ovogodišnje Noći kazališta, što je lijepa prilika da još jednim pljeskom pozdravimo sjajnu ekipu „Igre ljubavi i slučaja. – stoji na stranicama kazališta.

Igra ljubavi i slučaja francuskog dramatičara i romanopisca Pierre Carlet de Marivauxa možda je i najznačajnija njegova komedija. Njena današnja reputacija je samo nastavak scenskog uspjeha teksta koji je prije svega smatran izvornim materijalom za velike glumice i glumce. Fabula je u osnovi vrlo jednostavna: roditelji dvoje mladih odlučuju ih spojiti u braku. Kako su oboje samosvjesni i žele odlučiti o svojoj sudbini (za ono vrijeme vrlo revolucionarno rješenje u kome djevojka ima ista prava kao i  mladić), uz dopuštenje roditelja mijenjaju uloge sa svojim slugama kako bi bolje upoznali budućeg životnog partnera. Uz njih je na sceni prisutan i Orgon – Silvijin otac koji potpomaže u daljnjem kompliciranju smiješnih situacija u ovoj komediji zabuna. I Dorant i Silvija se ne snalaze u novim ulogama, pogotovo što su zaprepašteni da se zaljubljuju u Slugu (služavku). Vrlo je zabavna i igra Lisette i Bourgignona, slugu koji se odjednom nalaze u odijelima svojih gospodara. Kako i publika od početka zna o zamjeni uloga uživamo kroz predstavu u novim nevoljama i peripetijama mladih, ali ljubav uvijek pronađe pravog partnera, bez obzira na odijelo i porijeklo i vidjet ćemo svi zajedno kako će završiti ova sjajna komedija.           

Igraju: 

Gospodin Orgon – Vjekoslav Janković

Silvija, njegova kći – Magdalena Živaljić Tadić

Dorant, Silvijin prosac – Vedran Dakić

Lisette, Silvijina sobarica – Monika Lanščak

Bourgignon, Dorantov sluga – Marijan Josipović

Redatelj i scenograf – Jasmin Novljaković

Kostimograf i scenski pokret – Jasminka Petek Krapljan

Rasvijeta: Goran Krmpotić

Video projekcija i ton: Dario Hak

Izrada kostima: Zvonko Majdis

Garderobijerka: Ljiljana Rodić

Propagandni materijal i rekviziti: Marija Matijanić 

Scenski poslovi: Renato Pok