Na jubilarnu desetu Sarmijadu pristiglo 550 sarmi, a najbolju pripremila Vera Bićanić

Deseto jubilarno izdanje Sarmijade okupilo je ljubitelje kraljice slavonskog stola u restoranu Grgin Dol, gdje Udruga Požeški čuvari baštine i tjednik Kronika požeško-slavonska već tradicionalno održavaju ovu manifestaciju.


Jubilarno izdanje Sarmijade uz 550 sarmi na jednom mjestu
Članovi kulturno-umjetničkih društava, udruge, planinarska društva i pojedinci, iz ormara su izvukli svoje najtradicionalnije stvari za uređenje blagdanskog stola, te su na njemu uz bogatu trpezu predstavili i sarmu.
Najljepše uređeni stol imali su Karlo Ristić i Mihaela Andrijević iz Požege. Drugo mjesto za uređenje svog stola zaslužilo je Kulturno-umjetničko društvo Rama iz Pleternice, dok je treće mjesto pripalo ekipi Agroturizam Dobrogošće iz Čaglina.
Sarma je na ocjenjivanje došla u nešto više od dvadeset uzoraka, a i ove godine žiri nije imalo lak posao te su kušali razne vrste, neke i po prvi puta. Bilo je tu klasične tradicionalne sarme sa svinjetinom i junetinom, one samo sa svinjetinom, bilo je sarme i teletine iz eko uzgoja te sarme u slatkom kupusu.




Osim što je morala biti fina, sarmu se trebalo i prezentirati, a to je najbolje učinila Marija Živić Petrišić iz Pakraca, koja je odnijela titulu Najbolje domaćice 10. Sarmijade.
Najbolju sarmu skuhala je Vera Bićanić iz Emovačkog Luga. Drugo mjesto osvojila je sarma ekipe Hrvatskog planinarskog društva Sokolovac Požega i Katica Ivić. Treće mjesto za svoju sarmu osvojila je „Ekipa s brda“, odnosno ekipa iz kuhinje Svečane dvorane Gloria u Požegi.


Brojka od 550 sarmi je rekordna za desetogodišnje održavanje Sarmijade, a tome su uvelike pomogli studenti Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi koji su pripremili čak 150 sarmi. Kako smo kasnije doznali, dio su donirali Crvenom križu.
Prije same dodjele nagrada, sve prisutne pozdravio je organizator Vladimir Protić, koji je zahvalio svim ekipama koje vjerno dolaze na manifestacije u organizacije Udruge Požeški čuvari baštine. Naglasio je kako bi Sarmijada bila u svom dvanaestom izdanju da nije bilo pandemije, ali da je Udruga nastavila raditi u istom intenzitetu i dalje. Ovogodišnje sarme pokazale su kako kraljica stola i dalje drži svoju titulu, a za iduću godinu se očekuje još veća brojka uzoraka.






























































